Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selektor hrvatskih košarkašica: Protiv BiH moramo zaustaviti najbolju na svijetu

Preuzmite sliku

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija s uvjerljivih je 84:56 nadigrala Češku i tako osvojila treće mjesto u skupini D Evropskog prvenstva koje donosi plasman u osminu finala i u utakmicu protiv Bosne i Hercegovine za ulazak među osam najboljih, a selektor Stipe Bralić istkao koga se najviše pribojavaju u redovima Zmajica.

Reprezentacija BiH je u nedjelju poražena u srazu sa Slovenijom (81:91), čime je izgubila priliku direktno se plasirati u četvrtfinale. U krugu reprezentacija s učinkom 2:1 Belgija je osvojila prvo mjesto zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi nad Slovenkama koje su zbog tog poraza završile na trećem mjestu.

Bralić smatra da posebno moraju igrati dobro u obrani, prvenstveno na igračicama pod košem, 198 cm visokoj, 27-godišnjoj naturaliziranoj Amerikanki Jonquel Jones i 26-godišnjoj Marici Gajić koja igra na poziciji krilnog centra. Obje su u sve tri utakmice grupne faze bile na dvoznamenkastom učinku što se tiče broja koševa i skokova, a prijete i šutom za tricu pa ih neće biti nimalo jednostavno zaustaviti.

“Moramo odigrati dobru obranu na pozicijama četiri i pet, protiv Jones i Gajić. To će biti ključno. To su dvije ponajbolje igračice na tim pozicijama, pogotovo Jones za koju mislim da je najbolja na svijetu“, zaključio je Bralić.

Pobjeda donosi plasman u četvrtfinale i dvoboj za polufinale protiv prvoplasirane reprezentacije iz skupine D, Francuske ili Rusije.

Susret se igra od 18.00 sati u direktnom prenosu na jednom od kanala Sportklub.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje