Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sada je zvanično: Košarkašice BiH pete u Evropi

Preuzmite sliku

U konačnom raspletu reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je peto mjesto na Evropskom prvenstvu za žene i tako nadmašila generaciju iz 1999. godine koja je bila deveta.

U okviru razigravanja za pozicije od petog do osmog mjesta na Eurobasketu za žene, selekcija Rusije je savladala Španiju rezultatom 78:74. U ranijem terminu selekcija BiH je deklasirala Švedsku rezultatom 82:63.

BiH i Rusija su tako ostvarile isti skor od po četiri pobjede i dva poraza, a zbog bolje koš-razlike BiH je zauzela peto, a Rusija šesto mjesto.

Španija je na kraju završila na sedmom, a Švedska na osmom mjestu.

Poznat je i konačni plasman ekipa od 9. do 16. mjesta koji je također napravljen na osnovu ostvarenog omjera pobjeda i poraza i koš-razlike.

Italija (2-2) završila na 9. mjestu, Slovenija (2-2) na 10., Hrvatska (1-3) na 11., Crna Gora (1-3) na 12., Slovačka (1-2) na 13., Turska (0-3) na 14., Češka (0-3) na 15. i Grčka (0-3) na 16. mjestu.

Za prve četiri pozicije će se u završnici prvenstva boriti polufinalisti Bjelorusija i Francuska te Srbija i Belgija.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH se sutra vraća u Sarajevo, a svečani prijem se očekuje u Vijećnici u 13 sati u organizaciji gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje