Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski brod pucao na britanski razarač, Britanci negiraju tvrdnje o incidentu

Preuzmite sliku

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice HMS Defender nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru, a ruski mlazni avion bacio je bombe na njegovu putanju, prenijela je agencija Interfaks cirajući rusko ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo navodi da je Defender brzo napustio ruske vode. Incident se dogodio u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, prenosi Nova.rs.

„Razarač URO ‘Defender’ britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se sjeverozapadnim dijelom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, piše u saopštenju.

„Razarač je upozoren da će biti upotrijebljeno oružje ako pređe granicu Rusije. Nisu reagovali na upozorenje“, navodi se.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08. Potom je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača, navodi Sputnjik.

  • Britanski vojni ataše pozvan u Ministarstvo odbrane zbog incidenta

    Povodom ovog incidenta vojni ataše ambasade Velike Britanije u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, prenose ruski mediji.

    Podsjećamo, dva ratna broda NATO-a naoružana navođenim raketama uplovila su 14. juna u vode Crnog mora, a riječ je o razaraču „Defender“ britanske mornarice i fregati „Everton“ holandske.

    Vlasti Velike Britanije negirale su tvrdnje vlasti Rusije koje su ranije objavile da je ruski borbeni avion ispalio hice upozorenja ka brodu britanske mornarice zbog kršenja ruskog pograničnog prostora u Crnom moru.

    “Ka brodu HMS Defender nisu ispaljeni hici upozorenja. Brod kraljevske mornarice prolazi kroz teritorijalne vode Ukrajine i to u skladu s međunarodnim pravom i bez problema“, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

    U saopćenju se navodi da Rusi u Crnom moru izvode artiljerijsku vježbu o kojoj su ranije obavijestili pomorsku zajednicu, ali Velika Britanija odbacuje tvrdnje da je u blizini njenog broda pala bomba. (Agencije)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje