Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razija Mujanović: Grozno je gledati Igre a da nas nigdje nema

razija-mujanovic
Preuzmite sliku

Država mora shvatiti da je sport njen najbolji promotor, kaže naša legendarna košarkašica.

\"razija-mujanovic\"Razija Mujanović bila je 1988. jedna od ključnih košarkašica fantastične reprezentacije bivše Jugoslavije koja je osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu, potpisavši poraz tek u finalu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Dvadeset četiri godine poslije, Razija priznaje da teškom mukom prihvata činjenicu da \”bh. sporta i sportista na Olimpijskim igrama u Londonu nigdje nema\”.

Nikakav uspjeh

– Grozno je gledati Igre u Londonu bez naših takmičara. Ovo nešto malo što ih je otišlo, nije ostvarilo nikakav uspjeh. Na koncu, sportisti i nisu krivi što je to tako, mislim da država ne stoji iza njih i to je najveći problem. Da bi se na Olimpijskim igrama postigao iole bolji rezultat, potrebne su najmanje četiri godine pažljivih priprema, a mi smo daleko od toga – ističe Mujanović.

\"raaazija\"Za najveću sportistkinju Bosne i Hercegovine u historiji (tri puta najbolja košarkašica Evrope, četiri titule klupskog prvaka Starog kontinenta, osvajačica olimpijskog, evropskog i svjetskog srebra s reprezentacijom) bh. rezultati još su porazniji kada ih uporedimo sa susjednim državama, čiji sportisti, kako tvrdi, nisu ništa više talentirani od naših.

– U zajedničkoj državi uvijek smo bili zastupljeni u reprezentacijama, samo u srebrenom timu iz Seula, pored mene, igralo je još nekoliko košarkašica iz BiH. Slično je bilo i u drugim sportovima.

Država, međutim, mora prepoznati da je sport njen najbolji promotor i napokon mu pružiti podršku. Također, ljudi koji vode sportske ekipe i organizacije, trebaju shvatiti da za vrhunske rezultate nije dovoljan samo rad sa seniorima nego da stvaranje asova počinje u podmlatku – kaže Mujanović.

Pokrenuti stvari

Loš položaj sporta jedan je od razloga zbog kojih se Mujanović odlučila i na politički angažman. Kandidat je Saveza za bolju budućnost BiH za općinskog vijećnika na Ilidži.

– Na taj način bih iskoristila sav svoj potencijal da, za početak, pokrenemo pozitivne stvari u Općini, a zatim, nadam se, i na nivou države – izjavila je Mujanović.

Ne mogu biti ničiji potrčko

Mujanović kaže da je već godinama daleko od angažmana u nekoj sportskoj organizaciji u BiH, ali ne vlastitom voljom.

– Rado bih se angažirala u sportu, ali na nekom mjestu koje zaslužujem. Da budem nečiji potrčko, nikad nisam niti bih mogla biti – kaže Mujanović.

Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: