Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Zvezde uputio gnusne uvrede na račun Nurkića: Nosio je majicu s imenima zločinaca

Preuzmite sliku

Predsjednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović odgovorio je na izjavu bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića, koju je dao za emisiju “Sportlight”.

Odgovor predsjednika košarkaškog kluba Crvena zvezda prenosimo u cjelosti i bez izmena:

„Jusuf Nurkić navodna “nba zvijezda” (što mi dodatno daje povoda da mu odgovorim) moralna i ljudska nula, neko koji je veličao džamiju Ante Pavelića u ustaškoj NDH, zbog koje je morala da reaguje i jevrejska zajednica i udruzenje Simon Vizental, neko koji je svaki svoj javni nastup začinio promocijom pogrešnih (ili za njega pravih vrednosti) poput nošenja majice sa imenima devetorice ratnih zločinaca koji su se “istakli” ubijanjem Srba i Hrvata tokom gradjanakog rata u Bosni i Hercegovini!

Vezano | Nurkić odgovorio predsjedniku Crvene zvezde: Kada vas kriminalci prozivaju, onda znate da radite nešto dobro

Neko zbog čijih javnih nastupa su i njegovi čestiti sunarodnici crvenjeli i otvoreno govorili da ih je sramota. Ako od takvog, i koliko mogu sada već sa sigurnošću da zaključim čovjeka punog mržnje, stižu optužbe – onda je to kompliment!

Kada smo već kod kriminala, nisam upoznat da je bilo ko iz Crvene zvezde ili od njenih simpatizera u zatvoru. Za razliku od nekih drugih…

Na njegovu žalost, znam kako je Jusuf vaspitavan, po kome je dobio ime (ujaku koji je poginuo u građanskom ratu u Bosni) ko mu je otac Haris (također vojno angažovan u ratu u Bosni) i koliko zapravo Jusuf “voli” Srbe kod kojih bi na kraju karijere možda da zaradi još neki euro na provjerenoj klubaškoj podjeli. Vjerujem da bi sa lakoćom nosio dres kluba koji tako mnogo voli, ali me jako zanima kako bi pričao o moralu – i muralu!

 • Jasno mi je i da odgovor ( u vidu najave intervjua na Sportklubu koji tek treba da uslijedi) na moju vrlo preciznu izjavu posle 26 dana, sada u ovom trenutku, nikako nije “spontan”. Ovakva vrsta “zabave” za javnost sada, savršeno odgovara onima koji bi da probleme koji su im se “uselili” prije 7 dana, sa svoje adrese presele na mene lično i adresu Crvenu zvezdu. Žao mi je, neće moći!

  Kao medija koji se poziva na visoku profesionalnost, očekujem od “Sportkluba” da moju izjavu objavi u cjelosti, bez ikakvih redakcijskih izmena i – zamjena teza.

  Lako je sjditi u Portlandu, nositi majice zločinaca i ubica Srba i Hrvata, kačiti slike Pavelićevih džamija, glumiti nekakvog vikend nacionalistu, finasirati odbrane živih ratnih zločinca, koketirati sa estradom, i podgrijavati mržnju. Ako neko tada nije shvatio moju izjavu o “neigranju” Nurkića za Crvenu zvezdu (koju sam dao još 26.10.2021.godine), nadam se da je sada shvata u punom smislu te riječi i simbolično i bukvalno. Da ponovim – takvi poput njega, nikada, dok sam predsjednik kluba neće igrati u Crvenoj zvezdi”.

  Danas je i godišnjica mučkog ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, koji je nastradao ni kriv ni dužan samo zato što je Srbin i navijač Crvene zvezde. Upravo kako se to ponovo nikada ne bi dogodilo, morao sam da odgovorim nekome ko bi zapaljivim izjavama da nas vrati u prošlost. Takvi po vrednosnom sistemu i dalje imaju imena i nadimke koji su i dalje jasni svima na prostorima bivše SFRJ – baraba i dripac.

  Ovim bih stavio tačku na ovu temu koja je svakome dobronamernom, bez obzira na navijačke boje i sve moguće podele, vrlo jasna.

  U Beogradu 21.11.2021.“, navodi se u Čovićevom dopisu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje