Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pobjeda bh. košarkašica na Islandu nedovoljna za plasman na EP

Preuzmite sliku

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Rejkjaviku selekciju Islanda sa 84:74, u posljednjem kolu grupe 1 kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2019. u Srbiji i Latviji.

Košarkašice BiH ovom su pobjedom osigurale drugo mjesto na tabeli, ali su ostale bez plasmana na završnicu prvenstva, s obzirom na to da su jedna od dvije najlošije drugoplasirane ekipe.

Naime, reprezentaciji BiH je u ovom meču trebala pobjeda sa više od 60 poena razlike, nakon nekoliko nepovoljnih rezultata u ostalim grupama. Iako su Islanđanke bile potpuni autsajder, pružile su izuzetno snažan otpor bh. selekciji, koja je tek u finišu uspjela da “prelomi” rezultat.

Prva četvrtina u potpunosti je pripala domaćim košarkašicama, predvođenim Helenom Sverrisdottir, koje su došle do prednosti od 13 poena. U nastavku su bh. košarkašice uspjele odigrati mnogo snažnije u odbrani te su iz minute u minutu smanjivale zaostatak, a do kraja poluvremena prešle u vodstvo.

U drugom poluvremenu viđena je slična igra kao u prvom dijelu. Reprezentacija BiH bila je nešto bolja, ali nije uspijevala doći do značajnije prednosti. Tek u finišu izabranice selektora Gorana Loje uspjele su otići na dvocifrenu prednost, koja ipak nije bila dovoljna za plasman košarkašica BiH na EP, prvi put nakon 20 godina.

Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Milica Deura i Nikolina Babić sa po 15 poena te Marica Gajić s 13 poena i 14 skokova.

Hildur Kjartansdottir bila je najefikasnija u selekciji Islanda sa 27 poena uz 11 skokova a “double-double” učinak imala je i Helena Sverrisdottir sa 22 poena i 14 skokova, kao i devet asistencija.

U prvom meču u ovoj grupi Crna Gora je u gostima pobijedila Slovačku sa 82:68 i tako osvojila prvo mjesto i plasman na EP.

Osim Crne Gore, na EP su se plasirale selekcije domaćina Srbije i Latvije, te Španije, Francuske, Rusije, Turske, Slovenije, Češke, Bjelorusije, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Ukrajine, Italije i Švedske. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje