Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Peršić: “Mislim da je tuzlanska publika veličanstvena i da će nam biti od velike pomoći protiv Rusije”

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Tuzli završava prvi dio priprema uoči predstojećih kvalifikacija za Eurobasket 2017.

Selektor Damir Mulaomerović igrače koji konkurišu za utakmice s Rusijom i Švedskom provjerit će na turniru u Celju, dok će tokom drugog dijela priprema, u Svetom Martinu na Muri, saopćiti kojih 12 igrača će biti prijavljeni FIBA-i za kvalifikacije koje počinju 31. augusta utakmicom protiv Rusije.

Među igračima koji se nadaju da će se naći na spomenutom spisku je i Dalibor Peršić, bivši igrač SlobodaDite, Širokog, Studenta, Šibenika,Slobode, Temišvara i Sparsa.

“Za mene je velika čast što sam pozvan u reprezentaciju BiH. U dresu sa državnim grbom debitovao sam relativno kasno, sa 26 godina, ali unatoč tome, s velikim uzbuđenjem doživio sam poziv u reprezentaciju selektora Damira Mulaomerovića. Dolazim nakon što sam zaliječio tešku povredu, ali za državni tim nastupio bih, da treba, i s jednom nogom“, kaže Peršić za Fenu.

Velika mu je želja da zaigra u kvalifikacijama u kojima će duel s Rusima biti upriličen u Tuzlanskom Mejdanu.

Bila bi velika stvar za mene da kao reprezentativac prvi put nastupim u dvorani u kojoj sam počeo i izgradio karijeru. Mislim da je tuzlanska publika veličanstvena i da će nam biti od velike pomoći protiv Rusije”, navodi 30-godišnji košarkaš.

Peršić je uvjeren da će se naš tim plasirati na Eurobasket, unatoč otkazu nekolicine pozvanih košarkaša.

Svima je jasno da su Rusi veliki favoriti u našoj kvalifikacionoj grupi. Odazvali su im se svi NBA igrači. Po kvalitetu, spadaju u Top 5 u Evropi. Tu je i nezgodna Švedska s našim trenerom Bosnićem. Bit će zaista teško, ali protiv njih ne smijemo kiksati. Šansu ćemo tražiti protiv Rusije u Tuzli i uvjeren sam da možemo ostvariti dobar rezultat“, uvjeren je Peršić.

Za pripreme u Tuzli kaže da su bile jako kvalitetne, ali i naporne.

“Selektor je napravio sjajnu atmosferu, uz veoma dobre i zanimljive treninge. Bilo je i testiranja, a sada sve češće radimo „pet na pet“. Došli su skoro svi igrači koji su nam bitni, a kad se priključi Mirza Teletović bit ćemo neugodan protivnik bilo kojoj evropskoj reprezentaciji”, zaključio je Peršić.

Reprezentacija BiH sutra ujutro putuje na turnir u Sloveniju, a 5. augusta snagu će isprobati u susretu s Belgijom, koji se igra u Celju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje