Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pandža se obratio naciji: Otkaz u reprezentaciji sam dobio na osnovu ,,rekla, kazala” priča

Preuzmite sliku

Josip Pandža je mladi 28-godišnji košarkaški stručnjak, koji je zbog svojih zdravstvenih problema u svijet košarke kročio kao košarkaški trener. 

Jedan od najkvalitetnijih mladih trenera u Evropi do sada je u karijeri uspio osvojiti ono što mnogim stručnjacima nikada ne uspije u karijeri. Trener koji je bh. kadete vodio do zlatne medalje u Kaunasu, prilikom preuzimanja dužnosti Duška Vujoševića, dobio je poziv da bude jedan od pomoćnika, te je taj poziv sa zadovoljstvom prihvatio.

Pandža je na klupi košarkaških Zmajeva bio u utakmicama pretkvalifikacija, ali nakon nekoliko upitnih priča proteklih sedmica, Pandža je izgubio mjesto pomoćnika. Josip se jutros obratio naciji, te zatražio da u nekoliko rečenica objasni situaciju u kojoj se našao i zatvori mnoge tračeve koji kruže oko ovog stručnjaka. Tekst prenosimo u cjelosti:

,,Poštovani,
Nemam službenu stranicu, niti mogu preko KS BiH reagirati. Jedini način za reakciju je objava preko društvene mreže. Ne radim to inače, ali sad sam primoran i siguran da me se neće pogrešno prenijeti, niti će neko tekst zloupotrijebiti i okrenuti u svoju korist.
Nisam htio da se zamjerim KS BiH, a pogotovo ne čovjeku od koga sam toliko naučio, selektoru Vujoševiću. Niti da iznosim “prljavi veš”, ali u trenutku kada sam šutio da ne dođe do sukoba, u javnost preko službene stranice KS BiH izlazi izvještaj selektora gdje se napadam i prozivam bez ikakvih argumenata i dokaza.
Prije 45 dana direktor reprezentacije mi je javio da nisam više dio stručnog štaba. Kao razlog je naveo da je neko od pomočnika, mojih kolega prenio selektoru da sam izjavio: “Vujošević je vrhunski stručnjak, ali ne i vrhunski čovjek”. Također je rekao da misli da selektor nije u pravu, ali da ne može ništa uraditi. Sa selektorom sam razgovarao i rekao mi je da preko telefona ne može reći razloge smjene, nego da će to učiniti uživo kada se prvi put sretnemo.
Izbačen sam i smijenjen na nivou trača, priče “rekla, kazala”, priče koja nema nikakve veze sa istinom i zdravim razumom, te optužbi za priče koje se svaki dan svakome mogu namjestiti, izvuči iz konteksta.

Ne smatram tu ništa nenormalno i neuobičajeno. Selektorovo diskreciono pravo je da bira ljude kojima vjeruje, s kojima surađuje i čije priče sluša. Tu se nemam što buniti i nisam ni mislio…ali nema smisla pognuti glavu kada te neko neopravdano i javno napada.
Pokušao sam šutjeti sve do ove izjave. I poslije ove ću ponovo šutjeti. Jučer kroz izjave nikakav “mir u kući” nisam spomenuo…jedino što sam izjavio je: “Nemam komentar, reprezentaciji želim sve najbolje”.

Od direktora reprezentacije sam tražio pismeni razlog ostavke prije mjesec dana. Do danas to nisam dobio. Objašnjeno mi je da je selektor rekao da to nije potrebno i da će on medijima objasniti situaciju ako neko bude pitao, bez ružnih rječi.
Nikakav dogovor o načinu rastanka koji se spominje u izvještaju na stranici saveza nije postojao. Selektor je u dva navrata tražio od mene da dam izjavu da se sam povlačim zbog privatnih problema i zdravstvenih razloga, te da kažem da mi klub ne dozvoljava dolazak. Na taj zahtjev ni klub, ni ja nismo pristali.

Jedini dogovor i zamolba je bila da ne idemo u nikakvu vrstu sukoba, što sam ja i pokušao izvesti ne komentirajući situaciju. I sinoć sam pokušao smiriti situaciju. U trenutku objavljivanja službenog izvještaja na stranici saveza sa selektorom Vujoševićem i direktorom reprezentacije sam se čuo, molio da ne ide u javnost izjava gdje me se napada neargumentirano. Selektor je objasnio da je već gotovo, da su portali preuzeli, te da se ne brinem i da mi to neće ugroziti karijeru. Ne treba mi karijera, treba mi zdravlje. Moje obitelji, i mene. Dok je direktor tvrdio da i ne zna za izjavu, a poslije da se ne može ništa uraditi.
U izvještaju je spomenuta i lojalnost, tj nelojalnost. Lojalan sam Vujoševiću od prvog dana, oduševljen njegovim znanjem. Deset godina unazad mi je košarkaški idol. Lojalan sam i reprezentaciji BiH. Imao sam ponudu U18 reprezentacije Hrvatske. I odbio. Ako je lojalnost ulizivanje, nisam lojalan.
Sa reprezentacijom BiH sam osvojio tri zlatne medalje (Sarajevo U20 B divizija, Tbilisi olimpijada mladih U16, Kaunas Europsko prvenstvo U16). Savez me je trebao zaštiti bar minimalno da me se ne blati, da ne dozvoli sukob, ne zbog simpatija, nego zbog rezultata koje mi ne može oduzeti. Više puta su ljudi iz rukovodstva saveza izjavili da me je selektor neopravdano smijenio. Na to mišljenje koje sam čuo svojim ušima ide izjava na službenoj stranici saveza gdje me se napada na ljudskoj osnovi bez ikakvih argumenata. Službena stranica saveza postoji za službene podatke o savezu, a ne za privatna mišljenja, i iznošenje istih o temi ko je kakav čovjek.
Kako je moguće da direktor reprezentacije izjavi da ne zna za to što se objavljuje na službenoj stranici saveza. Ko se pita šta će se objavljivati. Ko odlučuje o postavljanju trenera, smjenama, životu i smrti u BH košarci. Zbog čega su izjave direktora i selektora u rasponu od 8 sati različite.
Moj teren nisu svađe, podmetanja, izmišljanja, igre riječima, okretanje svake priče u svoju korist i zaključci bez argumenata. Ja nazivam stvari pravim imenom. Onako kako su se dogodile. Svjestan sam da više nemam prilaz reprezentaciji BiH dugo poslije ovog teksta, ali pognuti glavu neću. Niti taktizirati, niti šutjeti samo da sutra istrgujem bolju poziciju kao što mnogi rade.

Svim članovima reprezentacije želim da dožive ono što sam ja doživio u pet godina rada u reprezentaciji.” (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje