Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je Luka, najdominantniji košarkaš nakon Shaqa: Odbio Sloveniju, igrat će za BiH

Preuzmite sliku

Luka Dončić i u svojoj trećoj sezoni u NBA ligi dominira nad svojim protivnicima, ali on nije jedini Luka koji oduševljava američku košarkašku javnost.

Luka Garza također ima 22 godine, dva je mjeseca stariji, deset centimetara viši (211 cm) i globalno daleko nepoznatiji od imenjaka iz Slovenije.

Ali Amerikanci su zaluđeni svojom univerzitetskom košarkom, a on je njen najbolji igrač. Štaviše, njegovu su dominaciju NCAA obručima uspoređivali s onim što je prije 30-ak godina radio Shaquille O'Neal na Louisiana Stateu.

Garza je rođen i odrastao u Washingtonu, ali porijeklom je iz BiH te namjerava igrati za domovinu svoje majke, iako su ga željeli i Slovenci. Njegovi su preci igrali za obje reprezentacije, a njihova imena objašnjavaju otkud mu talent za košarku, piše Index.hr.

Prvi nakon Jordana odbranio titulu univerzitetskog igrača godine

Proteklog je vikenda završio fantastičnu univerzitetsku karijeru na Iowi porazom u drugom kolu March Madnessa. Drugu je godinu zaredom konsenzusom svih relevantnih medija izabran u idealnu All-American momčad NCAA lige, drugu godinu zaredom najrelevantniji od njih, Sporting News, proglasio ga je univerzitetskim igračem godine. Nito nije imao tu čast još od Michaela Jordana 1983. i 1984. godine.

Međutim, njegov stil igre “old school” centra ne kotira dobro u američkoj profesionalnoj košarci pa se ne očekuje da će, uprkos dominaciji i priznanjima, biti visoko izabran na ovogodišnjem draftu niti imati ozbiljnu ulogu u NBA ligi. Doduše, i na koledžu je nadmašio sva očekivanja, pa nema razloga da isto ne učini i među profesionalcima.

Majka mu igrala za BiH, ujak je slovenski rekorder koji je s Kukočem i Rađom bio svjetski prvak.

Košarka je Luki u krvi. Njegov otac Frank i djed James također su igrali univerzitetsku košarku, ali prava se priča krije u drugoj polovici njegove porodice. Majka Šejla, djevojačkog prezimena Muftić, igrala je u Evropi i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Njen je brat Teoman Alibegović bio dio jugoslavenske U-19 generacije s Kukočem, Rađom, Divcem i Đorđevićem, koja je 1987. u Bormiju pokorila svijet i u finalu nadigrala Amerikance s budućim NBA zvijezdama poput Garyja Paytona i Larryja Johnsona. S tačno 990 koševa iz 52 utakmice Alibegović je i danas najbolji strijelac u historiji slovenske reprezentacije. Njegov sin Amar igra za bolonjski Virtus.

“Oni su mi puno pomogli. Svako sam ljeto u Bosni radio s njima, ta su mi ljeta puno značila u razvoju”, rekao je Garza prošle godine u razgovoru za Glas Amerike, kada je i objavio da je pokrenuo proces dobivanja državljanstva BiH kako bi mogao igrati za reprezentaciju.

Djed mu je nogometna legenda od koje je naučio nositi se s popularnošću

Ali najveća faca u porodici Lukin je djed Refik Muftić, legendarni golman FK Sarajeva koji je daleko nadmašio slavu košarkaške frakcije u porodici te je bio prijatelj s Peleom. Kad je kao dijete s djedom šetao Sarajevom, stalno bi ga zaustavljali na ulici da ga pozdrave ili zatraže selfie. Od njega je Luka naučio kako biti susretljiv prema navijačima, što mu je posljednjih godina trebalo na kampusu i šire. Toliko je popularan u Iowi.

  • Ne samo zbog prosjeka od 23.9 koševa i više od devet skokova, koliko je bilježio u posljednje dvije sezone, otkad je postao prvi centar Hawkeyesa, ne samo zato što ih je vodio do statusa drugog nositelja u svojoj četvrtini dijela ždrijeba March Madnessa, nego i zbog svoje neuništivosti, borbenosti i izdržljivosti.

    Pročitajte i ostatak objave OVDJE.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,