Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj dres Michaela Jordana prodat je za 1.38 miliona dolara

Preuzmite sliku

Michael Jordan i dalje uživa veliku popularnost, što je dokazala aukcija kuće Heritage Auctions na kojoj je njegov dres iz studentskih dana, koji je nosio na naslovnici Sporting Newsa u martu 1983. godine, prodat za 1.38 miliona dolara, odnosno 1.134.531 euro.

To je najveći iznos za koji je prodat bilo koji dio odjeće iz takmičarske karijere Air Jordana.

Radi se o dresu Univerziteta Sjeverne Karoline, svijetloplave boje s bijelim obrubom s brojem 23 i natpisom Jordan iz 1983. godine, kada je Jordan osvojio naslov najboljeg igrača u sjevernoameričkom univerzitetskom prvenstvu NCAA.

Časopis Sporting News ga je proglasio igračem godine NCAA-a, a Jordan je nosio majicu na naslovnici časopisa u martu 1983. godine.

Dres je prvi put prodat na aukciji 1999. godine za 63.500 dolara.

Taj nevjerovatan iznos od 1.38 miliona dolara dres je prikupio u sklopu aukcije Heritage Spring Sports Catalog, na kojoj su još prodavati i patike Nike Dream Team Scotta Pippena, kaciga Michigan Wolverinesa, šahovski stol iz 1972. godine koji su Bobby Fischer i Boris Spaski koristili u poznatom šahovskom meču u jeku hladnog rata između SAD-a i Rusije.

Međutim, ovaj Jordanov dres nije najskuplji dres prodat na aukciji. Taj status još uvijek ima dres Babea Rutha, legendarnog igrača New York Yankeesa, koji je prodan 2019. za 5.64 miliona dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,