Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna fuzija: Cedevita i Olimpija postaju jedan klub

Preuzmite sliku

Košarkaški klubovi Cedevita i Petrol Olimpija službeno su objavili fuziju te dvije ekipe koja će u sljedećoj sezoni ABA lige i Eurokupa nastupati pod imenom KK Cedevita Olimpija.

– Jezgru ekipe činit će slovenski igrači uz nekoliko stranaca, a osnovni cilj je redovno igrati Eurokup i Euroligu uz punu dvoranu Stožice – kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik Olimpije, Tomaž Berločnik.

Dodao je kako spajanje Cedevite i Olimpije predstavlja ne samo spajanje dvaju imena, već povezivanje i zajedništvo navijača, sponzora, igrača, trenera, stručnog štaba.

Novi klub igrat će svoje utakmice u dvorani Stožice u Ljubljani, a mediji navode kako će klub na raspolaganju imati ujedinjeni budžet, odnosno iznos od oko 2,5 miliona eura koji bi trebao omogućiti Cedeviti Olimpiji da napravi dodatni iskorak u regionalnoj ligi i Evropi.

– Ovo je prvi put da se udružuju dva profesionalna kluba iz dviju država, riječ je o novitetu na području Evrope, zbog čega smo osobito uzbuđeni. U NBA ligi je uobičajeno da franšize mijenjaju sjedište, pa iako je za Evropu danas ovo avangardan potez, mi preseljenje u Ljubljanu i udruživanje s Petrol Olimpijom vidimo kao logičan iskorak za vrijeme koje je pred nama – poručio je predsjednik Uprave KK Cedevita, Emil Tedeschi.

Od ulaska Atlantic Grupe u klub 2005. godine, Cedevita osvojila je pet hrvatskih prvenstava i sedam puta Kup Krešimira Ćosića, dok je u regionalnoj ABA ligi tri puta gubila u finalu. Klub je u tri navrata nastupao u Evroligi.

Priču o izdaji nacionalnih interesa preseljenjem u Ljubljanu, Tedeschi je ocijenio smiješnim. Dodao kako će ekipa KK Cedevita Junior igrati u Zagrebu te je izrazio nadu da će se klub pod tim imenom nastaviti takmičiti i u hrvatskom prvenstvu.

– Ja očekujem da će biti razumijevanja te da će seniorska ekipa novog kluba moći igrati najjače hrvatsko košarkaško takmičenje, no to ne ovisi samo o nama. Sigurno mogu reći da će svi uzrasti igrati nacionalna prvenstva, u punom kapacitetu će se odvijati sve aktivnosti kategorija, s fokusom na hrvatske igrače i hrvatski stručni kadar – kazao je Tedeschi. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,