Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Musa: Osjećam kao dijete koje je tek počelo da igra košarku

Preuzmite sliku

Još se sjećamo kako su 2015. godine dječaci u dresu reprezentacije BiH osvojili Evropsko prvenstvo. Tada se moglo naslutiti da je lider među njima Džanan Musa.

Pet godina kasnije, Musa u dresu Real Madrida piše historiju. Inače, Džanan Musa je drugi igrač u historiji naše zemlje koji je zaigrao u dresu najvećeg kluba na svijetu. Prvi je bio legendarni Mirza Delibašić. Sa Kraljevima je Musa već osvojio prvi trofej, a u ekskluzivnom intervjuu za Federalnu televiziju otkrio je kako u Madridu živi svoj san.

“Ovo je period gdje sam najsretniji. Najsretniji se budim, liježem, igram takmice. Jednostavno – dosta motivacije sa dosta želje. Baš se osjećam kao dijete koje je tek počelo da igra košarku, pa one prve utakmice, ona radost kad izađeš na teren. Mogu reći da sam sad trenutno najsretniji što sam ikad bio”.

Da poslije kiše dođe sunce, na svojoj koži je osjetio Džanan Musa. Nakon loše epizode u NBA ligi i perioda u Evropi, živi najljepše dane svoje karijere. Vratio je poljuljano sampouzdanje i za Kraljevski klub igra u životnoj formi.

“Ja sam uvijek vjerovao u sebe. Znao sam šta mogu šta znam, jer na treninzima čovjek kad radi marljivo, svjestan je svojih kvaliteta. Na ljeto uzimam samo sedmicu ili dvije sedmice pauze, ostalo sve radim marljivo i trudim se da unaprijedim svoju igru. Kad uzmem takav jedan pristup sportu i životu, mislim da nagrada treba da dođe i uvijek sam vjerovao u sebe, ali jednostavno kockice se nisu posložile”.

Da je jedan od najboljih pojedinaca Reala, potvrđuje statistika. Posljednju utakmicu bio je najefikasniji, sa 22 poena, a sa pravom su ga u klubu prozvali Koš-Mašina. Već je osvojio i prvi trofej sa Kraljevskim klubom, koji je proslavio ogrnut zastavom naše zemlje. Uvijek s ponosom ističe da dolazi iz BiH, zemlje u kojoj su sport i sportisti, kako tvrdi, jedini izvor sreće za narod.

“Ja druge zemlje nemam. Neki ljudi možda bježe od te činjenice. BiH je naša država, moja prije svega. Moja porodica je tu, tako da ja nemam razloga da veličam neku drugu zemlju osim svoje. Ja sam ponosni Bosanac i Hercegovac i uvijek će to tako biti”.

Musa ne krije da sa Realom želi osvojiti sve, a već sutra ga očekuje debi u Euroligi protiv Panatanaikosa. Trenutno ne razmišlja o povratku na parkete najjače košarkaške lige svijeta. Fokusiran je na svoj rad. Želi napredovati i na klupskom i reprezentativnom nivou, gdje polako izrasta u pravog lidera Zmajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje