Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Michael Jordan donira 100 miliona dolara za borbu protiv rasizma

Preuzmite sliku

Michael Jordan, jedno od legendarnih imena američke košarkaške lige (NBA), donirat će 100 miliona dolara organizacijama koje se bore protiv rasizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Legendarni košarkaš i Jordan brand će tokom idućih 10 godina donirati 100 miliona dolara organizacijama koje se bore za rasnu jednakost, socijalnu pravdu i bolji pristup obrazovanju.

On je ranije ovog mjeseca osudio ubistvo crnca Georgea Floyda, koji je prošlog ponedjeljka podlegao usljed policijskog nasilja u američkom gradu Minneapolisu.

“Životi crnaca su važni. Ovo nije izjava koja ima za cilj da izazove rasprave. Odlučni smo u zaštiti i poboljšanju života crnaca, sve dok se u potpunosti ne ukloni ukorijenjeni rasizam koji uzrokuje neuspjeh u institucijama naše zemlje. Najavljujemo da će Michael Jordan i Jordan brand donirati 100 miliona dolara tokom 10 godina organizacijama koje rade na borbi protiv rasizma, socijalne pravde i obrazovanja”, navedeno je iz Jordan branda.

Floyd je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju. Protiv Chauvina je podignuta opštužnica za ubistvo drugog stepena, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju djela.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Floydova smrt izazvala je talas protesta protiv policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, koji su u mnogim američkim gradovima prerasli u nasilje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje