Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Memphis u ludoj noći do najvećeg preokreta u istoriji kluba, Kleber šokirao Lakerse

Preuzmite sliku

U ludoj noći u NBA ligi dvije su utakmice odlučene tricom u posljednjoj sekundi, a Memphis Grizzliesi nadoknadili su 29 poena zaostatka iz treće četvrtine i -6 samo dvadesetak sekundi prije kraja, izborili produžetak manje od dvije sekunde prije sirene te naposljetku pobijedili.

Grizzliesi su u San Antoniju već na poluvremenu bili u minusu od 23 poena, a četiri minute kasnije on se nakon trice Branhama popeo na 29. Do kraja treće četvrtine gosti su taj zaostatak prepolovili, a Luke Kennard dao im je ozbiljnu nadu u preokret tricom s centra u zadnjoj sekundi za 93:81.

Ipak, Spursi su u samu završnicu ušli u komotnoj situaciji, imali su plus šest i napad nepunih 20 sekundi do kraja, ali Grizzliesi su ukrali loptu, a Kennard je pogodio svoju četvrtu tricu za 109:106. Zatim su odvojili Zacha Collinsa i izborili podbacivanje na centru, nakon kojeg je Dillon Brooks još jednom tricom izborio produžetak.

Memphis je naposljetku pobijedio 126:120, napravivši najveći preokret u ovoj NBA sezoni, ali i u cijeloj 28-godišnjoj istoriji franšize osnovane u Vankuveru. Do njega je došao uz 28 poena Jarena Jacksona i 21 Desmonda Banea, a Tyus Jones fenomenalno je zamijenio suspendovanog Jaa Moranta triple-doubleom od 20 poena, 10 skokova i 10 asistencija.

Kleber šokirao Lakerse

LA Lakersi bez LeBrona Jamesa ugostili su Dallas Maverickse bez Luke Dončića, ali s povratnikom Kyriejem Irvingom. Mavsi su imali 14 razlike u trećoj četvrtini, a Lakersi su se zahvaljujući igračima s klupe vratili i poveli u zadnjim minutama, da bi Dallas ipak došao do pobjede 111:110.

Gostima iz Teksasa ostalo je šest sekundi za zadnji napad, lopta je išla Irvingu, kojemu su Lakersi onemogućili da i pogleda prema košu, ali pronašao je Maxija Klebera koji je sa zvukom sirene pogodio za pobjedu Dallasa. Koliko je utakmica bila važna, a pobjeda slatka, pokazuje i hrpa na kojoj su se našli igrači Mavsa, zajedno s trenerom Kiddom, nakon Kleberova šuta.

Irving je završio s 38 poena, a niko od njegovih saigrača nije ubacio više od 12. Kod Lakersa je Anthony Davis zabio 26 uz 10 skokova, a nisu im pomogle ni odlične role četvorice igrača s klupe.

Lakersi bi se pobjedom izjednačili s Dallasom, a ovako su im Mavsi pobjegli na dvije utakmice prednosti, dobili međusobnu seriju 3-1, a time i tie-breaker ako ipak završe na istom omjeru te napravili značajan korak prema osiguranju barem šestog mjesta, posljednjeg koje direktno vodi u play-off, dok su Lakersi opet u ozbiljnoj opasnosti da propuste čak i play-in.

Donekle Lakersima može biti lakše jer su i New Orleans Pelicansi, koji im pušu za vrat u utrci na Zapadu, takođe doživjeli šokantan poraz, i to od slabašnih Houston Rocketsa, koji su dva dana ranije nokautirali i Lakerse, prenosi Index.

Ovaj put pobjedu Rocketsima donio je rookie Jabari Smith, koji je četiri desetinke prije kraja zabio tricu za 114:112. Tek je njom dosegnuo dvoznamenkasti učinak i završio s 11 poena, Jalen Green prednjačio je s 25, a kod Pelicansa je najviše zabio Brandon Ingram (31).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,