Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkaški savez priprema “balon”: U posebnim uslovima tražimo put na Eurobasket

Preuzmite sliku

Muška i ženska košarkaška selekcija Bosne i Hercegovine u novembru će igrati završni turnir kvalifikacija za Eurobasket, a reprezentacije će snage odmjeriti u “zatvorenom balonu” u Sarajevu. FIBA je za sve grupe odredila gradove domaćine, a Bosni i Hercegovini pripala je čast da organizuje turnire za grupe u kojima se nalaze naša muška i ženska selekcija.

Pred Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine mnogo je posla kako bi se ispoštovali “koronavirus protokoli” krovne kuće evropske košarke (FIBA Evropa). Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan istaknuo je kako je u prvom planu sigurnost svih učesnika.

“Imamo jednu izvrsnu priliku da nastupimo u tim kvalifikacijama na najbolji mogući način i naravno u skladu s tim mi smo kao Košarkaški savez BiH izvršili sve potrebne radnje i pripreme kako bi ovo domaćinstvo bilo odobreno i na kraju i jeste. Jako puno posla ima i svi smo maksimalno uključeni da ispunimo sve uslove. U prvom planu je svakako sigurnosni aspekt kada je u pitanju koronavirus. FIBA je dostavila koronavirus protokol i moramo ga sprovesti u potpunosti. Kako zbog pasivnih, tako i zbog aktivnih učesnika. Moguće je da bude organičen i broj medijskih kuća koje će to moći da isprate. Želimo da pošaljemo pozitivnu sliku iz Sarajeva i vjerujem da ćemo u tome uspjeti”, istaknuo je Čolan za N1 i dodao:

“Pratimo situaciju s koronavirusom, izvještavamo FIBA-u na dnevnoj bazi i dobijamo od njih posebne instrukcije. Za sada nema nikakvih dilema i otkazivanja. Niko od učesnika neće moći ući u taj FIBA balon bez tri negativna PCR testa. Testovi se moraju raditi svaka tri dana do dolaska svih igrača. Dobili smo već prijave, reprezentacije su rezervisale letove, pratit ćemo situaciju i nadamo se da neće doći do nekog otkazivanja kvalifikacija.”

Naša selekcija mogla bi na ovom završnom turniru nastupiti u najjačem sastavu, ali sve zavisi od dogovora FIBA-e i NBA lige. Ukoliko igrači koji igraju za najbolje klubove svijeta dobiju dozvolu za nastup u kvalifikacijama u dresu našeg najboljeg tima gledat ćemo Jusufa Nurkića i Džanana Musu.

“Ja se nadam da ćemo igrati u puno sastavu. Direktor Avdić i selektor Bosnić prate igrače, objavljen je već širi spisak za žensku reprezentaciju. Svi igrači su izrazili spremnost i želju da igraju. Obavljeni su razgovori i sa Nurkićem i Musom i svi su izrazili želju da igraju. Sada čekamo da vidimo kada počinje NBA i uslove koji se moraju ispuniti da bi oni došli na okupljanje. Roberson je spreman, on će doći. Svi su na raspolaganju i nadam se i mislim da imamo velike šanse da svi budu na okupu”, istaknuo je Čolan.

Jonquel Jones koja je odigrala dvije fantastične utakmice u dresu reprezentacije bit će na raspolaganju našem nacionalnom timu u ovim susretima. Nakon dva odigrana kola naša najbolja selekcija ima dvije pobjede u grupi s Rusijom, Švicarskom i Estonijom. Posebno je važna pobjeda na gostujućem terenu protiv Ruskinja. Prva reprezentacija izborit će direktan plasman na Evropsko prvenstvo, dok će im se pridružiti i pet od devet najboljih drugoplasiranih selekcija.

“Već smo rezervisali kartu za Jones. Ona bi trebala doći dva dana prije ostalih. Pred kvalifikacije završava prvenstvo u Rusiji. Ona je spremna, dobila je odobrenje od kluba i već smo joj rezervisali kartu. Uži spisak igračica trebao bi biti objavljen u narednih nekoliko dana”, rekao je Čolan.

Izlazak iz balona bit će skoro nemoguć, a to važi za sve učesnike utakmica koje će se igrati u Sarajevu.

“Svi igrači koji dođu u balon uradit će tri testa pred ulazak. Nakon ulaska u hotel delegacije sedam dana neće moći izaći kako bi osigurali sigurnost svih učesnika. To važi za igrače, stručni štab, komesare, službena lica, kao i medije ako bude odobreno prisustvo. Moramo imati potpunu kontrolu. To je mnogo obaveza koje se moraju ispoštovati. Sa igračima neće biti miješanja, intervjui neće biti mogući, a svaka reprezentacija imat će svog predstavnika za medije. Nakon izalska iz balona povratak će biti moguć, ali samo pod posebnim uslovima i naravno uz nova PCR testiranja na koronavirus”, istaknuo je Čolan.

Ženski turnir igrat će se od 8. do 15. novembra, dok je muški na rasporedu od 23. novembra do 1. decembra. Muška selekcija nalazi se u grupi s Grčkom, Latvijom i Bugarskom. Nakon dva kola ima omjer 1-1, baš kao i Bugarska. Lider je Grčka sa maksimalnim učinkom. Tri reprezentacije izborit će mjesto na Eurobasketu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,