Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košarkašice BiH porazom od Litvanije ispale iz A-divizije

Preuzmite sliku

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hecegovine poražena je od Litvanije sa 63:69 u susretu za 13. mjesto na Evropskom prvenstvu za igračice do 18 godina u Sarajevu.

Mlade bh. košarkašice su se ovim porazom oprostile od A-divizije, te će u narednoj sezoni igrati Diviziju B zajedno sa selekcijama Hrvatske i Srbije koje su osvojile 15., odnosno 16. mjesto.

Susret u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija protekao je u izjednačenoj igri. Litvanke su veći dio meča imale vodstvo, ponajviše zahvaljujući mnogo boljoj predstavi u prvoj četvrtini koju su riješile u svoju korist sa 12 poena razlike. No, u nastavku meča izabranice selektora Slaviše Ožegovića uspjele su se vratiti u igru i lagano smanjivati zaostatak, a u trećem periodu doći do preokreta. Ipak, vodstvo bh. tima nije dugo trajalo, pa su gošće do kraja uglavom imale prednost od dva do šest poena.

Nakon što je najbolja košarkašica Litvanije Simona Visockaite pet minuta prije kraja meča zbog pet ličnih grešaka napustila igru pojavila se nada da bi do kraja bh. košarkašice mogle do pobjede, posebno nakon serije poena Dragane Zubac i Ksenije Mitruć i novog vodstva. Ipak, ubrzo je i najbolja bh. igračica Dragana Zubac dobila petu ličnu grešku što je bio, kako se ispostavilo, nenadoknadiv gubitak za bh. reprezentaciju. Litvanke su serijom 7:0 tri minute prije kraja došle ponovo do velike prednosti, koju je nakratko trojkom ublažila Marija Kešerević. Ipak, do kraja meča mlade bh. košarkašice napravile su nekoliko grešaka u napadu te su gošće uspjele sačuvati vodstvo i izboriti opstanak u A-diviziji.

Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Dragana Zubac sa 19, Marija Kešeljević s 15 i Ksenija Mitrić s 11 poena, a kod Litvanije Justina Miknaitė sa 18, Simona Visockaitė sa 14 poena i 10 skokova te Urtė Cižauskaitė sa 10 poena i 11 skokova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,