Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Košakašice BiH izborile kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Preuzmite sliku

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Švedske sa 82:63, u susretu za plasman od petog do osmog mjesta na Evropskom prvenstvu u Španiji i Francuskoj.

Košarkašice BiH ubjedljivom pobjedom u Valenciji osigurale su plasman na kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo koji će biti održan u februaru sljedeće godine. Reprezentacija BiH dominirala je tokom gotovo cijele uitakmice iako selektor Goran Lojo ni danas nije mogao da računa na Maricu Gajić i Irenu Vrančić.

I u ovoj utakmici reprezentaciju BiH vodila je Jonquel Jones, koja je odigrala “simultanku” u prvoj četvrtini u kojoj je postigla 19 od 25 poena reprezentacije BiH koja je već nakon prve četvrtine imala 15 poena prednosti.

U drugom periodu nastavila se dominacija bh. tima, uprkos ostanku na klupi Jones pune četiri minute, što se dogodilo prvi put na ovom prvenstvu. Ostale igračice BiH pružile su u tim trenucima dobru partiju i još više povećale prednost, koja je na kraju poluvremena iznosila 24 poena.

U trećoj četvrtini Šveđanke su zaigrale nešto agresivnije u odbrani i uspjele su da ublaže zaostatak na 16 poena, ali ni u jednom trenutku pobjeda BiH nije bila ugrožena. To se pokazalo u posljednjoj četvrtini u kojoj su košarkašice BiH ponovo preuzele igru i u potpunosti razbile otpod skandinavske ekipe.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH bila je Jonquel Jones sa 34 poena, 19 skokova i četiri asistencije. Nikolina Babić ubacila je 17 poena uz sedam asistencija, a dobru partiju pružila je i Miljana Džombeta, posebno u odbrani, ali je zbog povrede morala ranije da napusti igru. Postigla je osam poena, koliko i Nikolina Džebo, a poen manje dala je Milica Deura.

U reprezentaciji Švedske najefikasnije su bile Elin Eldebrink sa 14 i Kalis Loyd sa 13 poena.

Reprezentacija BiH ovim susretom završila je učešće na Evropsko prvenstvu i sutra se vraća u domovinu, a u 13 sati zakazana je pres-konferencija u sarajevskoj Vijećnici. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,