Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Korona virus ‘pomjerio’ i Evropsko prvenstvo u košarci, objavljen novi termin

Preuzmite sliku

Završilo je trodnevno zasjedanje svih glavnih košarkaških tijela. Nakon što su u utorak i srijedu konfederacije sastančile na nivou njihovih kontinenata, četvrtak je donio videokonferenciju FIBA Svijeta, centralne svjetske košarkaške kuće

FIBA Svijet zadužen je za potvrdu svega onoga što kontinenti predlože, kao i za organizaciju olimpijskog turnira i njegovih kvalifikacija. Donešena je odluka o datumima, dok se o domaćinima nije raspravljalo. Novi termin kada bi se kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre trebao održati je od 22. juna do 4. jula sljedeće godine. Igrat će se sedmicu dana u tom okviru, tačni datumi i satnice za sva četiri turnira znat će se nakon potvrde Međunarodnog olimpijskog odbora.

Također, zbog natrpanog kalendara u ljeto 2021. godine, jasno je da je trebalo pomaknuti i neka kontinentalna košarkaška prvenstva koja su se trebala odigravati sljedeće godine. Novi termin Eurobasketa je od 1. do 18. septembra 2022. godine, a za isto ljeto pomaknut je i AmeriCup, prvenstvo Amerika. Afrobasket i Azijsko prvenstvo ostaju u 2021. godini i održat će se odmah nakon Olimpijskih igara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje