Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Johnson: Teletović može šutirati i sa parkinga!

teletovic-spurs
Preuzmite sliku

Sutra se otvaraju vrata NBA kampova. Time će zvanično početi pripreme najjačih košarkaških klubova na planeti, njih ukupno 30, uoči starta šampionata u kojem će svog čovjeka, napokon, imati i Bosna i Hercegovina.

teletovic-spurs

Bilo je u prošlosti reprezentativaca naše države koji su ili igrali minute u regularnoj sezoni (Aleksandar Radojević) ili stizali do trening-kampova, odnosno ljetnih NBA liga (Edin Bavčić, Damir Krupalija, Nihad Đedović), ali je Mirza Teletović prvi bh. košarkaš koji u Ameriku dolazi kao etabliran igrač, sa čvrstim, milionskim ugovorom (9 miliona dolara za tri sezone) i jasnim očekivanjima u novom klubu Bruklin netsima.

Blistao u Euroligi

– Teletović? On može šutirati sa parkinga – opisao je trener “Mrežica” Ejveri Džonson (Avery Johnson) mogućnosti, ali i ono što očekuje od “bh. bombardera”, koji je na Starom kontinentu izgradio reputaciju fantastičnog šutera.

Dokazao se 27-godišnji košarkaš (206 centimetara) u prošloj sezoni, u kojoj je bio najbolji strijelac regularnog toka Eurolige (prosjek 21,7 poena), izabran je za najboljeg krilnog centra, odnosno člana idealne petorke španskog prvenstva u dresu Kaha Laborala.

Prije nego što je otputovao u Ameriku, razgalio je i srca bh. navijača, predvodeći našu reprezentaciju do plasmana na Evropskom prvenstvu uz učinak od 24,3 poena i 6,3 skokova po meču u kvalifikacijama.

Naravno, svi ti podvizi na evropskim parketima govore da su Netsi napravili pravi potez, ali će Mirza sve to morati dokazati i na NBA parketima, što neće biti lagan zadatak.

Teletović dolazi u klub koji je u igračke ugovore uložio 330 miliona dolara i čiji je novi vlasnik, ruski milijarder Mihail Prohorov najavio da, zauzvrat, želi proslavu titule u roku od tri godine u novoj, spektakularnoj i milijardu dolara vrijednoj dvorani “Barclays Center”.

Očekivanja su velika, a prava na grešku i vremena veoma malo. Mirza će od prvog momenta upasti u mašinu koja priznaje samo rezultat, za početak kao čovjek s klupe koji se mora izboriti za svaku minutu na parketu.

kim-kardashian-kris-humphriesHamfriz konkurent

Direktna konkurencija bit će mu Kriz Hamfriz (Kris Humphries), svijetu poznat kao bivši suprug američke starlete Kim Kardašijan (Kardashian), ali u NBA ligi dokazani “dabl-dabl” igrač (prošla sezona prosjek od 13,8 poena, 11 skokova) i vjerovatni starter u Netsima.

No, Hamfriz je prilično limitiran u napadu, i to je karta koja će ići u prilog našem asu. Američki mediji već pišu da je Mirza “razvučena četvorka”, odnosno krilni centar, čiji šuterske mogućnosti tjeraju odbranu da se raširi i pokriva ga čak i kada je daleko od koša.

– Ukoliko nastavi regularno i u Americi pogađati kao što je radio u Evropi, treneru Džonsonu dat će jako oružje s klupe. Ako bude u stanju pružiti i pristojnu igru u odbrani, ne bi bilo iznenađenje da značajno “skreše” Hamfrizovu minutažu – tvrde američki komentatori.

Nadamo se se da će biti u pravu.

Skuplji samo Lejkersi

Generalni menadžer Netsa Bili King (Billy) tvrdi da je njegov bekovski par Deron Vilijams (Williams) – Džo Džonson (Joe Johnson) najjači u NBA ligi. Ekipu krcatu zvijezdama dopunjavaju odlično nisko All-star krilo Džerald Valas (Gerald Wallace) te centar Bruk Lopez (Brook).

Pored Teletovića, s klupe se najviše očekuje od beka-debitanta Maršona Bruksa (MarShon Brooks). Zanimljivo je da će se kroz trening-kamp za angažman u Netsima, i to za minimalni ugovor, pokušati nametnuti Džoš Čilders (Josh Childress) i Andrej Bleč (Andray Blatche), koji su doskora važili za zvijezde u svojim klubovima.

Netsi će u novoj sezoni izdvojiti 85,4 miliona dolara za plaće igrača, a skuplji su samo Los Anđeles lejkersi sa 100,1 milionom. Treći na listi je aktuelni prvak Majami hit sa 82,6 miliona dolara.

Rivalstvo s Niksima

Netsi će regularnu sezonu otvoriti 1. novembra derbijem protiv gradskog rivala Njujork niksa, koje je Prohorov “ujeo” izjavom da su “drugi najbolji tim u gradu”.

No, Mirzu bismo na djelu trebali vidjeti i prije toga, vjerovatno već 13. oktobra u prvoj pripremnoj utakmici protiv Filadelfija siksersa. Netsi će imati ukupno šest provjera, po dvije sa Siksersima i Boston seltiksima te po jednu s Niksima i Vašington vizardsima.

Plej-of počinje 20. aprila iduće godine, a veliko finale najranije 7. juna.

Dnevni avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: