Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedinstvo Piemonte: Ispadanje iz lige posljedica osipanja igračkog kadra

Preuzmite sliku

Nakon ispadanja iz Lige 11 košarkašica Jedinstva Piemontea, uprava tuzlanskog kluba nije se oglašavala u javnosti, ali su na insistiranje Agencije FENA održali vanrednu sjednicu i iznijeli svoje mišljenje o najlošijoj sezoni u posljednjih 40 godina kluba, koji baštini tradicije Jedinstva Aide, evropskih prvakinja iz 1989. godine.

Analizirajući činjenice koje su dovele do ispadanja iz lige, UO kluba zaključio je da je to, prije svega, posljedica osipanja igračkog kadra. Melisa Brčaninović je otišla u Italiju, dok su neplanski klub napustile Anela Alagić, Naida Glotić, dok je zbog ozljede više utakmica propustila Jasmina Ahmetbegović.

– Uprava je iskazala nezadovoljstvo ovakvim razvojem događaja, ali je ukazala na potrebu istrajavanja svih aktera u Klubu na očuvanju i afirmaciji mlađih igračkih selekcija, koje su u proteklom periodu ostvarile fantastične rezultate. Mislimo posebno na podizanje ovih pogona u proteklih šest godina te osvajanje skoro svih značajnijih naslova sa ovim selekcijama, kako domaćih tako i regionalnih – navodi se u saopćenju sa sjednice koje je dostavljeno Agenciji Fena.

Dalje se navodi da uprava insistira i traži da se u narednom periodu okosnica ekipe bazira na domaćim igračicama, a da se razmotre i moguća pojačanja za narednu sezonu, sve u skladu sa raspoloživim budžetom, koji je prilično skroman s obzirom na rezultate i značaj kluba u prošlosti, a koji je npr. u 2016 i 2017. godini iznosio oko 55.000 KM.

U Jedinstvu Piemonte navode da je osvajanje Kupa BiH 2010. godine rezultiralo dugovanjima višim od 100.000 KM prema igračicama i uposlenicima, te sudskim presudama po njihovim tužbama.

– To znači da je pristup u kojem se postizanju rezultata podredilo sve, pa čak i finansijska stabilnost kluba, bio u najmanju ruku neracionalan. Plate i ugovori s igračicama, dominantno iz inostranstva, bile su nerealne i nisu bile usklađene sa raspoloživim i planiranim sredstvima. Iz skromnog budžeta bilo je potrebno planirati i obezbijediti normalan rad kluba, a isto tako i servisirati sve dugove koje nismo željeli ignorirati i poricati – navodi se.

Kažu kako je sadašnja uprava bila suočena s izuzetno teškom situacijom u kojoj se klub čak mogao i „ugasiti“. Umjesto toga, odlučeno je da se ide sa racionalnim pristupom po kojem se krenulo u saniranju svih dugovanja značajnim smanjenjem plaća i stipendija igračicama, u skladu s finansijskim mogućnostima kluba.

Kada je u pitanju rad u narednom periodu, klub je fokus stavio isključivo na domaće igračice, kvalitetan trenažni proces i afirmaciju ženske košarke u svim segmentima. U periodu od 2011. do 2017. godine u potpunosti su podignute sve mlađe selekcije tako da klub sada broji više od 60 igračica u svim selekcijama, počev od Škole košarke pa sve do seniorske ekipe.

– Ovakav pristup omogućio je izmirenje svih dugovanja prema bivšim igračicama i uposlenicima, kao i dugovanja prema državi BiH. Ovo u Upravi kluba smatramo najvećim uspjehom, svjesni da je situacija u kojoj je klub doveden do ispadanja iz Premijer lige manji problem od samog gašenja kluba – navodi se.

Mjere koje će Uprava i vodstvo Kluba preuzeti u narednom periodu i dalje će se ogledati u nastojanju da se očuva opstojnost kluba i sporta u cjelini, uvažavajući realnost da se sport u globalu nalazi u veoma teškom položaju.

– U tom kontekstu smatramo da je očuvanje kluba, razvoj i afirmacija sporta, igračica i svega ono što sport čini sportom, mnogo važnije od rezultata ostvarenog u jednoj sezoni. Uprava i vodstvo Kluba će u narednom periodu biti u stalnom zasjedanju dok se u cjelosti ne sagledaju i svi ostali aspekti koji mogu dati odgovore na prevazilaženje trenutne situacije, a uvažavajući sve ovo prethodno rečeno – zaključak je s vanredne sjednice UO Jedinstva Piemontea. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: