Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijsko zlato: Fantastični Slovenci na krilima Dragića postali novi prvaci Evrope! (FOTO)

Preuzmite sliku

Košarkaške reprezentacije Srbije i Slovenije sastale su se u finalu Eurobasketa 2017 u istanbulskoj dvorani “Sinan Erdem”. Novi prvak Evrope je reprezentacija Slovenije koja je slavila pobjedu rezultatom 93:85. 

Slovenija je novi prvak Evrope u košarci, nakon što je u finalu u Istanbulu savladala Srbiju sa 93:85. Prva četvrtina pripala je Srbiji, koja je nakon 10 minuta igre vodila sa 22:20. U drugoj dionici Goran Dragić preuzeo je stvar u svoje ruke, te je Slovenija preuzela kontrolu meča.

Osim sjajnog Dragića, Slovence su u igri držali i Prepelić, kao i mladi Dončić, te je na poluvremenu prednost Slovenaca iznosila devet poena razlike.

  • Početkom treće četvrtine Dragić je doslovno bio nezaustavljiv, a samo pukom srećom Srbija je ostala u igri u ovom meču. Pogađao je Dragić iz svih pozicija, ali je Sloveniju malo poremetila povreda Luke Dončića. Srbija se uspjela vratiti pred sami kraj treće dionice, a Slovenija je na pauzu otišla rezultatom 71:67. Dragić je nakon tri dionice igre na svom kontu imao 34 poena.

  • Početkom posljednje dionice Slovenija je otišla na plus 10 (77:67), ali Srbija se vratila serijom od 7:0 (77:74). Imala je Slovenija napad da se ponovo odvoji, no Srbija je produžila svoju seriju na 11:0, te je povela sa 78:77.

  • Srbija je zatvorila Dragića, ali onda se ponovo, nakon nekoliko promašaja, probudio Prepelič i sa pet poena uz pomoć dva Randolpha vratio vodstvo Sloveniji (84:82). Dragić je ostao na klupi, a sjajni Perepelič je preuzeo ulogu lidera i sa nova četiri poena odveo Sloveniju na 88:82. (Foto: FIBA | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje