Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIBA objavila nova pravila košarke

Preuzmite sliku

Nakon izmjena koje je predložila Tehnička komisija i u martu odobrio njen centralni odbor, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je objavila Službena pravila košarke za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nova pravila FIBA-e na snagu stupaju 1. oktobra 2020. godine.

Glavne promjene novih FIBA-nih službenih pravila košarke 2020. odnose se na definiciju igračevog “cilindra”, definiciju dvostrukog prekršaja, definiciju nesportskog prekršaja u situacijama s brzim prekidom, definiciju dužnosti službenika zapisničara, sistem ponovne reprodukcije i protokol za izvještavanje, te na specifikacije FIBA-ine košarkaške opreme.

Predsjednik tehničke komisije FIBA-e Patrick Hunt rekao je da su ove promjene pravila, koje je odobrio centralni odbor FIBA-e, osmišljene tako da podignu standard i kvalitetu igre.

Prema ustaljenoj proceduri, FIBA-ina savjetodavna grupa za pravila (RAG), sastavljena od stručnjaka za košarku i suce, pomno je proučila sve prijedloge promjena pravila prije nego što ih je poslala tehničkoj komisiji FIBA-e na završni pregled. Tokom procesa svi ključni faktori, uključujući trenere, igrače, NBA i predstavnike NCAA-e, bili su uključeni u analizu promjena pravila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,