Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIBA izbacila Rusiju i ruske dužnosnike

Preuzmite sliku

Svjetske sportske organizacije nastavljaju da uskraćuju gostoprimstvo ruskim timovima, selekcijama, sportistima i funkcionerima u znak protesta na ruski napad na Ukrajinu.

Posljednja u nizu je FIBA, koja je u utorak saopštila da u takmičenjima pod njenim okriljem više nema mjesta za predstavnike Rusije.

Ostaje da se vidi kakve će to posljedice imati na klupska takmičenja u organizaciji FIBA. FIBA Liga prvaka je u tom pogledu “bezbjedna“ – jedini predstavnik Rusije Nižnji Novgorod već je eliminisan. Međuitm, u FIBA Evrokupu plasman u četvrtfinale obezbijedio je ruski Avtodor Saratov i treba da igra sa Sportingom 16. marta.

“FIBA je veoma zabrinuta zbog događanja u Ukrajini i izražavamo najdublje saučešće porodicama žrtava. U skladu sa tim naša organizacija objavljuje da ubuduće u takmičenjima koja organizujemo neće biti moguće učešće sportista, timova, reprezentacija i zvaničnika iz Rusije. FIBA oštro osuđuje nasilje i nada se da će mir preovladati što je brže moguće“, stoji u saopštenju FIBA.

Prethodnih dana su Rusiju iz svog članstva izbacile mnoge druge svjetske sportske federacije i ostaje da se vidi kada će ruski savezi moći da se vrate na stare pozicije. (Sport Klub)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,