Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fer igra za fer djetinjstvo: Najmlađi tuzlanski košarkaši poželjeli sreću bh. reprezentativcima

Preuzmite sliku

Košarkaški savez BiH i Sportske igre mladih su u nedjelju u Sportskoj dvorani „Mejdan“ u Tuzli održali zajednički event, kojim su najavili nastavak projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“.

Projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ već šestu godinu Košarkaški savez BiH i Sportske igre mladih zajedno realizuju uz finansijsku podršku USAID-a. Upravo je kroz ovaj projekat pokrenuta Liga mladih, takmičenje za djevojčice i dječake širom Bosne i Hercegovine, koja je doprinijela uspjehu omladinskih reprezentativnih košarkaških selekcija.

Povodom nastavka projekta, više od 100 djevojčica i dječaka iz 6 košarkaških klubova iz Tuzle, uživalo je jučer u sportskoj dvorani „Mejdan“ u druženju sa košarkaškim reprezentativcima. Uz prisustvo i podršku stručnog štaba, na čelu sa selektorom Vedranom Bosnićem, najmlađi su imali priliku pokazati svoje košarkaško umijeće savladavajući prepreke, vježbajući tehniku, driblanje, a reprezentativci su se sjajno pokazali u šutiranju trojki. S obzirom da je cilj projekta promocija fer igre, prijateljstva, tolerancije i solidarnosti kroz sportske discipline, tako su ovaj put svi prisutni bili pobjednici.

„Drago nam je da smo baš u Tuzli, gradu koji je oduvijek bio grad košarke, imali priliku napraviti ovakav event i ozvaničiti nastavak projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“. Posebno smo se obradovali ovako velikom broju djece, iz više različitih klubova, koja su imala priliku da se druže da seniorskim reprezentativcima i stvarno je teško riječima opisati koliko njima to znači. Sama činjenica da su vrijeme proveli sa reprezentativcima je djeci ogromna, a pogotovo što su pred njima imali priliku pokazati svoj košarkaški talenat. Vjerujem da će im ovo druženje zauvijek ostati u sjećanju i da će im dati dodatnu motivaciju da i oni dostignu i postignu ono što je napravila ova postava reprezentativaca. S druge strane, i našim seniorima je dobrodošao ovakav vid druženja uoči važne utakmice protiv Grčke kako bi se dodatno relaksirala atmosfera u timu, ali i da osjete koliku ljubav dobijaju sa druge strane, koliko ih poštuju i vole, pogotovo mlađe generacije košarkaša“ istakao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, Amer Čolan.

Pojedini trenutni košarkaški reprezentativci su i sami prošli put od takmičenja u Ligi mladih i na Sportskim igrama mladih do najvećih košarkaških klubova i takmičenja u Evropi i svijetu, te su kao takvi, najbolji primjer mladim generacijama da se uz rad, trud i želju mogu ostvariti njihovi sportski snovi.

„Ovo je ogromno iskustvo za nas mlade igrače i motiv da još jače treniramo. Stvarno smo presretni što smo imali priliku da se družimo sa našim zmajevima“ rekao je Emir Salkić.

Nakon savladavanja prepreka i šutiranja trojki, reprezentativci su prisutnima podijelili i autograme, a mališani su iskoristili priliku za slikanje sa svojim sportskim idolima. Projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” trajat će do 2021. godine, u sklopu kojeg će djevojčice i dječaci kroz Ligu mladih i druženja na Igrama obilaziti bh. gradove, stvarati nova prijateljstva te zajedno učiti o toleranciji i fer pleju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje