Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Duško Vujošević: Siguran sam da mogu pomoći da košarku u BiH podignemo na visok nivo

Preuzmite sliku

Popularno

Duško Vujošević, novi selektor košarkaške reprezentacije BiH istakao je kako mu je čast što je preuzeo bh. tim, te da je siguran da iskustvom, i kako je rekao, sa nešto znanja može pomoći da se košarka u BiH podigne visok nivo.

“Pozdravljam sve ljude koji prate košarku u BiH. Nisam se ranije došao obratiti, jer sam imao obaveze u francuskom Limogesu. Nije bilo moguće direktno obraćanje i zato sam se obratio saopštenjem“, pojasnio je Vujošević zašto nije ranije predstavljen bh. javnosti, iako je imenovan još krajem marta.

Novi bh. selektor se nada da će se svi igrači koje bude pozvao na pripreme, koje počinju 2. jula, odazvati, ali ne samo da bi se pojavili, nego da ozbiljno učestvuju u radu i stvaranju dobre atmosfere u timu. Ne vidi nikakav razloga zbog kojeg se Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, dva NBA igrača iz BiH ne bi odazvala pozivu.

“Nema prepreka da Teletović i Nurkić igraju u pretkvalifikacijama, jer se ne poklapaju sa terminima NBA lige. Svi NBA klubovi savetuju igračima da leto iskoriste za odmor, individualni rad i da ne igraju za reprezentaciju. Normalno to ne savetuju igračima koji igraju za Ameriku. Dakle, lični je izbor svakoga od njih da li će igrati ili ne“, kazao je Vujošević, te dodao da je Nurkić igrač oko kojeg bi trebala da se gradi reprezentacija.

Novi selektor BiH izrazio je zadovoljstvo što je u BiH, ali i naglasio da je svjestan da postoji dosta problema, posebno u periodu kada FIBA, Euroliga i NBA ne uspijevaju da pronađu način da zajednički funkcionišu.

“Svestan sam odnosa prema reprezentacijama, ne samo u Bosni, nego svuda jer su igrači strašno opterećeni i nije to više na nivou kao nekada ranije. Međutim, to je još uvek častan posao i sport je deo društva koji nema profitabilnu funkciju. Kao školstvo i kultura u nekom smislu sport je jako bitan za funkcionisanje svake zemlje. Zato moramo biti svesni i staviti se u funkciju toga. Meni je važno da radim sa igračima sa ovog područja, jer se u bivšoj Jugoslaviji uvek igrala specifična košarka. Uostalom Bosna je prva iz Jugoslavije sa Bogdanom Tanjevićem osvojila titulu šampiona Evrope“, naglašava Vujošević i nastavlja:

“Ovde postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov. Rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama govore da ta loza i dalje rađa dobro. Meni odgovara takav posao, jer je količina košarke koju podrazumeva selektorski rad nešto što mom zdravstvenom stanju odgovara, a i zadovoljava moju potrebu za bavljenje košarkom. Siguran sam da svojim iskustvom i nešto znanjem mogu da pomognem da se košarku u BiH podignemo na visok nivo, a to podrazumeva dobar rad svih u Savezu, dobar odnos igrača i učestvovanje u reprezentativnim akcijama. Ne da neko svojim prisustvom čašćava, nego da zaista učestvuje i doprinese dobrim radom da se ciljevi realizuju.“

Okupljanje košarkaške reprezentacije BiH planirano je 2. jula u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija igraće u periodu od 2. do 19. augusta. Rivali bh. timu biće Slovačka, Švedska i Armenija. U prvi krug kvalifikacija plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz sve četiri pretkvalifikacione grupe. Svjetsko prvenstvo u košarci održaće se u Kini od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine.

Vujošević je kazao da je plan priprema već definisan, te da će tokom tih mjesec dana njegov izabranici odigrati po dvije kontrolne utakmice sa Bjelorusijom i Austrijom, te nastupiti na turniru u Makedoniji. U stručnom štabu uz iskusnog trenera radiće kao pomoćnici Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će kondicioni trener biti Osman Handžić. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje