Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BRAVO! Borbeni Zmajevi pobjedom protiv Latvije izborili Eurobasket!

Preuzmite sliku

U večerašnjoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Latvije, Zmajevi su slavili zasluženu pobjedu rezultatom 79:73 i izborili plasman na Eurobasket. 

Uvodne minute susreta gosti su bolje otvorili. Ipak, Zmajevi se bude pa trojkom Sulejmanovića prelaze u vodstvo, a trojka Robertsona bila je razlog ta minutu odmora koju su gosti pozvali. U nastavku gosti su uzvratili što je motivisalo Atića da pogodi trojku za održavanje minimalnog vodstva. Nakon prve dionice BiH tim je vodio rezultatom 20:17.

  • Početak druge četvrtine obilježio je veliki broj pogrešaka na obje strane. Latvijci nam prilaze na minus dva poena i Bosnić u tom trenutku zove minutu odmora. Nakon minute odmora furiozan završetak prvog poluvremena, Roberson i Kamenjaš pogodili su dva vezana šuta za tri poena i na odmor se odlazi kod rezultata 40:28.

    Nakon prvog poluvremena najefikasniji su bili Atić i Kamenjaš koji su ubacili po 10 poena, dok je Roberson dodao 6, a Sulejmanović 5 koševa.

  • Treću četvrtinu sjajno je otvorio Roberson novim pogotkom šuta za tri poena. Agresivna igra u odbrani nastavljena je i tokom drugog poluvremena. Iako su Latvijci uspjevali mini serijama ublažavati zaostatak, trojkama Lazića i Sulejmanovića BiH odlazi na prednost od visokih 15 poena razlike (55:40). Treća dionica je završena kod rezultata 60:45.

  • U posljednjoj dionici Latvijci kreću ofanzivnije, te u prvim minutama posljednje četvrtine smanjuju razliku na -8 (64:56). Robertson je trojkom vratio prednost Zmajevima, ali Latvijci sa dvije trojke stižu na svega -5 (69:64), 4 minute do kraja susreta. Ipak, nakon minute odmora mladi BiH tim sa dosta samopouzdanja uz ključne poene Kamenjaša, privodi susret kraju i ostvaruje pobjedu rezultatom 79:73.

    Izabranici Vedrana Bosnića tokom cijelog susreta igrali su dosta disciplinovano, požrtvovano, hrabro i srčano, izvršavali su sve postavljene zadatke što je rezultiralo pobjedom vrijednom Eurobasketa!

    Kvalifikacije za EP, 4. kolo:

    BiH – Latvija 79:73 (20:17, 20:11 20:17, 19:28)

    BiH: Sejfić, Roberson 12, Pašalić, Atić 19, Milošević 6, Gegić 2, Kamenjaš 19, Čampara, Penava 2, Lazić 9, Vrabac, Sulejmanović 10.

    Latvija: Freimanis, Majeris 8, Ate 3, Berzins, Cavars, Lomazs 19, Skele 16, Laksa 8, Vitols, Meiers 16, Jakovics, Zoriks 4. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,