Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borbene košarkašice BiH poražene od Rusije, plasman na EP i dalje drže u svojim rukama

Preuzmite sliku

I pored velike borbenosti i jako kvalitetnog prvog poluvremena, košarkašice Bosne i Hercegovine ipak nisu večeras uspjele osigurati plasman na Evropsko prvenstvo. Naše košarkašice odigrale su vrlo dobro, ali Ruskinje su ipak bile nešto bolje i zasluženo su pobijedile.

Naše košarkašice povele su sa 1:0 sa linije slobodnih bacanja, a onda Ruskinje prave seriju 7:0. No, naš tim se tada budi i počinje igrati nešto bolje, te zahvaljujući sjajnoj Marici Gajić drži priključak i potom stiže i do preokreta i vodstva 16:13, te kasnije i 18:15.

Simbolična je u tom periodu igre bila činjenica da je naš tim dva puta natjerao Ruskinje na udarce sa zvukom sirene. Jednom su pogodile, drugi put promašile, a naš nacionalni tim je zahvaljujući Jonquel Jones stigao na plus četiri jer je poentirala pod faulom (21:17). Do kraja četvrtine vidjeli smo po nekoliko grešaka sa obje strane, pa je ona okončana rezultatom 22:20.

Već na otvorenju druge dionice, naše košarkašice vežu osam poena i stižu do dvocifrene prednosti (30:20), a Ruskinjama tada ne pomaže ni time out. Ipak, nakon drugog dolaze do daha i počinju igrati bolje, pa se naša prednost topi i uskoro iznosi dva poena (32:30). Goran Lojo tada pravi time out, mijenja sistem odbrane i naša prednost ponovo se povećava, te je glasila 40:31. Ruskinje su potom izgubile loptu u napadu, naše djevojke istrčale kontru i promašile pet sekundi do kraja prvog dijela, a onda Ruskinje sa zvukom sirene pogađaju trojku za rezultat prvog dijela od 40:34.

Iako su naše košarkašice prve poentirale u drugom poluvremenu, serijom velikih grešaka dozvolile su Ruskinjama da se vrate u meč, a onda i da dođu do preokreta, te povedu sa 48:44. Naš tim je uspio potom da se vrati, ali se činilo da Ruskinje diktiraju tempo igre, te su u finišu treće četvrtine vodile sa 60:54. Tada Delić pogađa trojku za 60:57 i naš tim na pauzu pred posljednju dionicu ipak odlazi u nešto boljoj poziciji.

I pored toga, Ruskinje drže visoku prednost i povećavaju je kako vrijeme odmiče, a stigle su i do plus 9 (68:59). Tada Matea Tavić sa zvukom sirene za kraj našeg napada pogađa trojku i vraća barem tračak nade našem timu. Potom i Deura pogađa za 68:64, ali Ruskinje brzo stižu do novih šest razlike. No, odmah Matea Tavić pogađa novu trojku i stiže na minus tri. Nakon toga, naš tim pravi još nekoliko grešaka, ali ne briljiraju ni Ruskinje, pa se u posljednjih 17 sekundi ulazi sa prednošću Rusije od 72:68 i sa dva slobodna bacanja za Rusiju. Meč je na kraju i okončan tim rezultatom.

Jonquel Jones je za naš tim zabilježila 25 poena uz 10 skokova, dok je Marica Gajić upisala 13 poena i čak 18 skokova. Matea Tavić je upisala 15 poena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje