Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH u najjačem sastavu ikada na EP: Nurkić je dužan doći na okupljanje reprezentativaca

Preuzmite sliku

Što se tiče Jusufa Nurkića očekujem da se pojavi na okupljanju reprezentacije Bosne i Hercegovine, da ga pregleda naš doktorski tim i utvrdimo šta je sa njegovom povredom. Na kraju krajeva, i dužnost mu je, prema FIBA-inom pravilniku, da ga pregleda doktorski tim reprezentacije BiH, istakao je za Anadolu Agency (AA) Igor Stojanović, direktor košarkaške reprezentacije BiH, koja će nastupiti na Eurobasketu 2015, koji će se odigrati u Francuskoj, Latviji, Njemačkoj i Hrvatskoj od 5. do 20. septembra.  

  • Igor-Stojanovic-direktor-kosarkaske-reprezentacije-BiH001-20150625
  • Informacija da će za BiH, ipak, na Eurobasketu igrati i njen najbolji košarkaš i kapiten Mirza Teletović, uz Nurkića druga bh. zvijezda iz NBA lige, obradovala je veliki broj navijača i dala nadu da nacionalni tim ove zemlje poslije davne 1993. godine može izboriti plasman u drugi krug šampionata Starog kontinenta.

    “Iskreno se nadam da će Mirza predvoditi našu reprezentaciju. Nedavno sam izjavio da je odlazak na Evropsko prvenstvo bez Mirze Teletovića kao da idete sa vojskom u rat bez generala. Toliko on znači našoj reprezentaciji. Po medijima možemo vidjeti da je Gasol iz Španije najavio dolazak na EP, kao i Dirk Nowitzki. Ono što Nowitzki znači za Njemačku, to je Mirza Teletović za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stojanović.

    – I Đedović će igrati –

  • der-muenchner-nihad-djedovic-li-zieht-zum-korb-
  • Upitan je bio i nastup Nihada Đedovića, košarkaša Bayerna iz Minhena, zbog toga što se u februaru odrekao državljanstva BiH, kako bi postao državljanin Njemačke. Ipak, Stojanović kaže da će se stvari oko ovog euroligaškog igrača srediti i da će on biti u sastavu BiH na EP.

    “Apsolutno računam da će Nihad Đedović sigurno biti u rosteru reprezentacije BiH. Mislim da on nikada ne bi doveo u pitanje igranje za BiH”, kazao je Stojanović.

    Ostvare li se sve želje čelnika Košarkaškog saveza i stručnog štaba reprezentacija BiH u grupi “A” na EP u Montpellieru (Francuska) mogla bi igrati u najjačem sastavu ikada u svojoj historiji.

    “Svi navijači BiH koji prate reprezentaciju u posljednjih 20 godina mogu se sjetiti da nam je uvijek falila duža klupa da bi napravili ozbiljniji rezultat. Po prvi put ove godine na Evropskom prvenstvu, ako budemo kompletni, imali bi u rotaciji devet igrača koji bez ikakvog razmišljanja, mogu reći sigurno, obezbijedili bi prolazak u drugi krug takmičenja”, tvrdio je Stojanović, dodavši:

  • teletovic
  • “Kada poredimo ovaj tim sa onim sa Eurobasketa 2013. samo je Teletović tada igrao u NBA ligi i Đedović u Euroligi. Ove godine Teletović i Nurkić su naši NBA igrači, zatim imamo tri euroligaša Miroslava Todića, Nemanju Gordića i Đedovića. Tu je, takođe, i novi naturalizovani Amerikanac Alex Renfroe koji dolazi iz Albe iz Berlina. Andrija Stipanović ima sjajnu sezonu u Turskoj, ove godine najjačoj evopskoj ligi. Elmedin Kikanović u Rusiji i Francuskoj odigrao je možda najbolju sezonu u životu. Tu je i Aldin Vrabac koji je igrao u Njemačkoj. Sa našim selektorom Duškom Ivanovićem, u ovom trenutku najjačim selektorom na Evropskom prvenstvu po biografiji, reprezentacija BiH nikada nije imala jači tim. Naravno, ukoliko budemo kompletni”.

    Prolazak u drugi krug je cilj na EP, a krajnji domet u najjačem sastavu, možda i puno više, nadaju se u KS BiH.

  • Igor-Stojanovic-direktor-kosarkaske-reprezentacije-BiH003-20150625
  • “Kao što bi ljubitelji sporta rekli, lopta je okrugla i uvijek jedna ili dvije lopte na ovako jakim takmičenjima mogu odlučiti za prolazak dalje. Argumenti koje sam ranije iznio stoje da BiH ima sjajnu ekipu koja može proći u drugi krug, a uz malo sreće zašto i ne sanjati o četvrtfinalu. To će zavisiti i od toga sa kakvim sastavima će doći ostale reprezentacije, prije svega naši konkurenti iz grupe, evropski prvak Francuska, Rusija, Finska, Izrael i Poljska. Trenutno imamo najave da će Rusija imati problema sa sastavom zbog sukoba sa CSKA, tako da možda čak i neće biti sa najjačom ekipom. U Finskoj u procesu je smjena generacije, dolaze mladi… Poljska će sigurno imati dobar sastav sa dosta igrača koji imaju iskustvo Eurolige, plus jedan košarkaš iz NBA lige. O Francuskoj ne treba trošiti riječi. Izrael, također, posjeduje mnogo igrača sa iskustvom iz Eurolige. No,  BiH apsolutno nije bez šansi u ovoj grupi. Ponavljam, budemo li kompletni drugi krug neće doći u pitanje”, zaključio je Stojanović u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency.

    – Dvanaest kontrolnih utakmica –

    Eurobasket 2015 odigrat će se od 5. do 20. septembra u četiri države, Hrvatskoj, Francuskoj, Latviji i Njemačkoj. BiH će nastupiti u grupi “A” kao i Poljska, Rusija, Francuska, Finska i Island. Okupljanje reprezentativaca BiH selektor Ivanović zakazao je za 23. jula u Sarajevu.

    Do odlaska na EP bh. košarkaši odigrat će 12 kontrolnih utakmica. Sa Gruzijom će se sastati 6. i 7. avgusta u Sloveniji, te na povratku kući 8. protiv Hrvatske u Zagrebu. Protiv Turske BiH će igrati 12. avgusta na turniru u Istanbulu, gdje će snage odmjeriti i sa Tunisom 14., kao i 15. sa Grčkom. Na turniru u Atini izabranicima Duška Ivanovića suprotstavit će se Češka Republika 21. avgusta, Rusija 22. i Grčka 23. Posljednja provjera pred prvi duel na EP 5. septembra protiv Poljske za BiH će biti turnir u Zagrebu, na kojem će još nastupiti Češka, Izrael i domaćin Hrvatska. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje