Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. košarkašice očekuju dobar rezultat u Turskoj

Preuzmite sliku

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas putuje u Tursku gdje će u subotu igrati pretposljednji meč u okviru kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2017. godine.

BiH u ovom kvalifikacionom ciklusu ima samo teoretske šanse da s dvije pobjede protiv najboljih ekipa u grupi izbori mjesto koje vodi u narednu fazu takmičenja.

Selektor Goran Jovanović očekuje teške utakmice, ali najavljuje da se njegove igračice neće predati.

“U Tursku idemo neopterećeni rezultatom da odigramo meč protiv favorita u grupi. Želimo se boriti i odigrati korektnu utakmicu, te da pokažemo da znamo igrati košarku”, rekao je Jovanović za Fenu.

Nakon susreta s Turskom košarkašice BiH u Sarajevu dočekuju Izrael, a Jovanović očekuje drugačiju utakmicu i veće šanse za svoj tim.

“U prvom meču protiv Izraela smo igrali veoma dobro, izgubili smo u dva napada. Oni su odlična ekipa s iskusnim igračicama koje imaju dobre šanse da se plasiraju na evropsko prvenstvo i sigurno je da će protiv nas igrati u punom sastavu. Biće nam teško, ali mislim da protiv Izraela moramo pokazati mnogo više nego protiv Turske”, objasnio je košarkaški strateg.

Mlada bh. košarkašica Tamara Kapor naglašava da će reprezentacija BiH pokušati da ostvari pobjede u oba meča, s obzirom na to da još ima teoretske šanse da se plasira na evropsko prvenstvo.

“Mi ćemo se boriti u svakoj utakmici jer vjerujemo da se možemo plasirati na evropsko prvenstvo. Imamo teoretske šanse i to nam je dovoljna motivacija. Ovo je mlada ekipa koju očekuje sjajna budućnost, a rezultati će doći u narednih nekoliko godina”, izjavila je Kapor za Fenu.

Jedna od najiskusnijih igračica u bh. timu Dragana Svitlica također je optimist uoči gostovanja u Turskoj.

“U sportu je uvijek sve moguće. Mi u Tursku putujemo s namjerom da damo svoj maksimum, a da li će taj maksimum biti dovoljan da iznenadimo domaćina, vidjećemo na terenu. Nama bi bodovi iz tog susreta značili opstanak u borbi za plasman na Eurobasket i sigurno je da ćemo dati sve od sebe da to i ostvarimo”, izjavila je Svitlica.

Povratak reprezentacije BiH iz Turske u Sarajevo planiran je za nedjelju, a već u srijedu, 23. novembra, u sarajevskoj Skenderiji dočekat će selekciju Izraela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,