Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ademir Zurapović: “Kada su mi javili da sudim na Svjetskom prvenstvu u Kini zamalo sam pao sa stolice” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Tuzlak Ademir Zurapović inače najbolji bh. košarkaški sudija dobio je ogromno priznanje jer je delegiran da dijeli pravdi na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kini, što predstavlja i krunu njegove bogate i dugogodišnje sudijske karijere.

Također, Zurapović je nedavno nominiran i da sudi sudi utakmice na predstojećem Final Fouru FIBA-ine Lige šampiona. Zurapović će također dijeliti pravdu i na Svjetskom prvenstvu U-19, koje se održava u Grčkoj od 29. juna do 7. jula. Tim povodom pozvali smo i ugostili Ademira Zurapovića s kojim smo razgovorali na ovu ali i mnoge druge teme.

“Kada vas neko u 9 sati ujutro nazove telefonom kako bi vam saopštio da ste nominovani za Svjetsko prvenstvo u Kini kao i za Svjetsko prvenstvo za mlađe kategorije u Grčkoj malo je falilio da se srušim sa stolice. Moj posao koji obavljam na međunarodnoj sceni 24 sezone uz ove dvije nominacije predstavlja veliko priznanje za mene, moj matični savez, kao i za KS BiH. Sigurno da će ovo predstavljati veliku promociju mene lično kao osobe i košarkaškog radnika iako mnogi ne gledaju na sudije kao košarkaške radnike već ih gledaju iz jedne druge perspektive što je svasvim normalno i što apsolutno razumijem. Također, za Grad Tuzlu ovo je  veliko priznanje jer će među 56 nominovanih sudija je u Svijetu jedan od njih biti iz ovog grada” – kazao je na početku razgovora za Tuzlanski.ba – košarkaški sudija Ademir Zurapović koji FIBA znak nosi od 1995. godine.

Obzirom da iza sebe ima na stotine suđenih utakmica širom Evrope, Zurapovića smo pitali koliko je teško biti profesionalac u svom poslu i ne podleći pritiscima?

“Košarkaške utakmice u Evropi je najlakše suditi. Jer činjenica je da ćete vi sresti taj klub tad i možda još dva puta u sezoni. Važno je u glavi biti spreman da izdržite sve moguće pritiske i izazove koje pred vas stavlja ta utakmica. To je posao kao i svaki drugi, izuzetno je dobar i lijep. Često imam običaj da kažem da imam devet života kao što kažu za mačke nebi mi bilo dovoljno da vratim košarci ono što je ona meni sve dala i pružila svih ovih godina” – kaže naš sagovornik.

Kada je u pitanju budućnost bh. košarkaših sudija, Zurapović je istako kako među mlađem kolegama ima potencijala ali da s njima moraju raditi iskusni profesionalci kako bi napredovali i jednog dana postali priznato sudijsko ime u Evropi i svijetu.

  • “Proces stvaranja jednog sudije ništa se ne razlikuje od procesa stvaranja nekog igrača samo što je proces stvaranja sudije mnogo izloženiji kritikama nego proces stvaranja igrača. Mlađe kolege moraju biti strpljive jer sistem licenciranja međunarodnih sudija za FIBA takmičenja je promijenjen od 2017. godine gdje se sudije sada licenciraju svake dvije godine. Moraju prije svega puno raditi i biti strpljivi i moraju da razumiju neke stvari. Košarka kao igra svaki dan napreduje, tako i sudije moraju da imaju kontinuitet u napredovaju, edukaciji o poznavaju pravila igre, zatim moraju raditi na psihofizičkoj spremnosti. Najveći naš problem ovdje u BiH je to što sudije ne poznaju zapravo košarkašku igru. Znači ne može se suditi košarkašaka utakmica ukoliko ne poznajete osnove postavke igre” – pojašnjava naš sagovnornik koji prema zvaničnoj FIBA statistici iza sebe ima do sada 380 međunarodnih utakmica koje je sudio.

    “U sjećanju mi je ostao turnir u Freiburgu bio je to prvi juniorski turnir Dirka Nowitzkog. U pitanju su bile kvalifikacije za juniorsko prvenstvo. Iz sebe imam osam Evropskih prvenstava, zatim šest final four FIBA takmičenja kao i više final four utakmica regionalnih takmičenja. Siguran sam da ovdje ima kvalitete jer mi nekako ovdje imamo u sebi taj DNK, da smo spremni donositi teške odluke u teškim trenutcima i to je nešto što je u krvi ovog naroda” – smatra Zurapović.

    U razgovru za Tuzlanski.ba Zurapović je ispričao i jednu anegdotu koja mu je ostala u sjećanju.

    “Sudio sam u Izraelu jednu utakmicu još dok je naš Jasmin Hukić nastupao za Hapoel. U jednom trenutku trener domaćih počinje nešto da prigovara ali je izuzetno emotivan i veoma brzo priča na engleskom jeziku. Ja sam sačekao za završi, a onda mu rekao možete li sad to sve ponoviti ali barem 30 posto sporije da vas razumijem. Nakon toga me samo pogledao sjeo na klupu i više nije progovorio ništa” – priča nam Ademir Zurapović.

    Također, Zurapović nam je otkrio da u svojoj karijeri do sada nije imao velikih grešaka pogotovo koje su mogle uticati na konačan ishod meča. Otkrio nam je i “tajnu” o čemu sudije razgovaraju za vrijeme time-out-a kada se skupe na centru igrališta. Ispričao nam je i jednu zanimljivu situaciju sa utakmice u koja se igrala u Baru (Crna Gora).

    Opširnije pogledajte u video prilogu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje