Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

KK ˝Salinas Falcons˝ Tuzla: Obavještenje o upisu novih članova u školu košarke

Preuzmite sliku

Popularno

KK Salinas Falcons Tuzla, je osnovan 1998. godine sa osnovnim ciljem okupljanja djece i omladine i rada na sportskom razvoju budućih košarkaša i košarkašica. Klub je organizovan kao udruženje građana i okuplja populaciju oba pola od 6 do 18 godina.

  • salinas2
  • Prilikom osnivanja radilo se o klasičnoj školi košarke, a od 2000. godine počinju sa prvim takmičenjima. Tada su mlade selekcije uzele učešća u ligi mladih Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla. Od 2002. godine klub je stupio u jedinstvenu košarkašku ligu mladih BiH « Bolji Balkan « koja je trajala do 2009 godine. Sponzor lige bila je Finska vlada. Ova liga imala je daleko širi kontekst od same lige, to je bila liga stvaranje prijateljstva među djecom raznih nacionalnosti na širem području oba entiteta. Tako su u ligi učestvovale ekipe iz Doboja, Bijeljine, Ugljevika, Gradiške, Zvornika, Sarajeva, Zenice, Srebrenice, Vlasenice, Busovače, Zavidovića, Lukavca, Srebrenika…

    Presjednik kluba je prof.dr. Alija Biberović, koji je profesor na Univerzitetu u Tuzli, na Fakultetu za tjelsni odgoj i sport. Pored njega u klubu je angažovano 5 trenera, koji svoje iskustvo i znanje prenose na preko stotinu djece. Svi treneri u klubu su bivši sportisti, košarkaši a trojica trenera su završila i Fakultet za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, gdje su stekli zvanje profesora. Više o trenerima možete pročitati na našim stranicama.

  • salinas-falcons55
  • Pored ovih trenera veliki doprinos u radu našeg kluba su ostvarili i treneri Musić Elvir, koji i dalje radi u klubu kao stručni saradnik, Žunić Adnan, Pašalić Nermin, Huremović Jasmin, Ilić Slobodan, Ivanković Zlatan, Petrović Davor, Suljanović Samir, Umljenović Siniša, Ilić Slađa, Bečirević Ervin. Ovim putem im se svima zahvaljujemo što su jednim dijelom učestvovali u stvaranju našeg kluba i izvinjavamo se onima, koje smo zaboravili.

    U našem klubu pored škole košarke postoje i 4 takmičarske selekcije (mini-basket, pioniri, kadeti i juniori) koje se takmiče u Regionalnoj ligi na nivo kantona. U okviru lige svaka selekcija odigra preko 30 utakmica u ligaškom dijelu sezone, a još se igraju i kvalifikacije za državno prvenstvo, gdje naše selekcije redovno učestvuju u zadnje dvije sezone. Naši najmlađi polaznici (mini-basket) imaju svoju “mini ligu” na području Tuzle, gdje igraju utakmice po mini basket pravilima protiv svojih vršnjaka iz drugih klubova. Pored zvaničnih ligaških utakmica, naš klub organizuje veliki broj prijateljskih utakmica van našeg grada, tako da redovno sarađujemo sa ekipama iz Sarajeva, Zenice, Zvornika, Bijeljine, Konjica, Čapljine, Tešnja, Goražda i ostalih BiH gradova.

  • falcons-kosarka34
  • KK Salinas Falcons je prepoznatljiv u gradu, ali i šire po odlascima na inostrane turnire. Tako smo već u našoj kratkoj istoriji ostvarili veoma zapažene rezultate na gotov svim turnirima na kojima smo učestvovali. Naš klub je redovan učesnik, već 10 godina na turniru u Italiji u gradu Ivrea na sjeveru Italije. To je turnir koji se održava za pionire, dječake uzrasta do 14 godina, gdje smo najbolji plasman ostvarili osvajanjem drugog mjesta 2009 godine. Pored ovog turnira učestvujemo i zadnjih 5 godina na turniru u Bolonji, gdje turnir organizuje sportsko društvo Fortitudo. To je turnir za mlađe kadete i naš najbolji plasman su ostvarili momci 2008. godine, osvojivši taj prestižni turnir, pobjedom nad velikim Fortitudom u finalu. U Italiji smo učestvovali na još jednom turniru u Monzi (predgrađe Milana) ali zbog preklapanja sa drugim turnirima u zadnje vrijeme nismo u mogućnosti da idemo. Pored Italije naš klub učestvuje zadnje dvije godine na Olimpijadi za mlade u Klagenfurtu, gdje je zadnje godine bilo preko 4500 sportista u 7 sportova iz preko 20 država iz cijelog svijeta (USA, Canada, India, Palestina, Indonezia i ekipe iz cijele Evrope). Na taj turnir idu sve naše selekcije i sve su osvajale pehara na ovim igrama, što je veliki ogroman uspjeh.

    Takođe ekipa učestvuje i na turniru u Francuskoj u Checy (70 km od Pariza). To je turnir za mlađe kadete, na kojem je naš klub ostvario fenomenalne rezultate, osvojivši jedno drugo mjesto 2008 godine, kao i dva treća mjesta (2010, 2011 god.). Pored ovih turnira na kojima smo redovni učesnici, još povremeno idemo na turnire u Tursku (Ankara), Mađarsku (Senteš, Zalaegerszeg), Srbiju (Čačak, Kragujevac, Užice, Beograd), Makedoniju (Strumica, Skopje), kao i na mnoge turnire u BIH (Konjic, Sarajevo, Zenica, Goražde, Bijeljina, Zvornik…). Pored ovih turnira naš klub je ponosni organizator Međunarodnog turnira prijateljstva koji se održava u našem gradu i do sad smo odžali 4 turnira, na kojem su učestvovale ekipe iz 9 država (Turske, Italije, Danske, Francuske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Crna Gore i BIH). Turnir se održava u septembru svake godine.

    Ovaj mladi klub je krenuo stazom uspjeha i vjerujemo da će tako biti i u budućnosti.

    Pozivamo sve da se priključe našoj velikoj porodici, navode iz košarkaškog kluba Salinas Falcons.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje