Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvještaj Poljaka iz Sarajeva: Ovakvu “akciju” nismo imali od 90tih godina u Poljskoj

Preuzmite sliku

Nakon utakmice u Sarajevu, nereda u centru grada, te ispred Hotela “Sunce” u Vogošći Poljski navijači napisali su izvještaj kojeg prenosimo u cijelosti:

“Naš plan je bio takav da idemo za Sarajevo na različite načine, da se ne bi desila situacija da policija hapsi čitavu ekipu, jer tu bi bio kraj. Dakle, neka grupa je spavala u Tuzli, neka u Vogošći, a najviše ljudi je došlo u utorak.

Dan prije utakmice došlo nas je najviše. Jedini naš poraz ogleda se u tome što se grupa od sedam osoba iz Krakovije izgubila u Sarajevu u centru, dobili su batine. Bila je čak informacija da je jedan poginuo, ali na sreću to nije bila istina. Najveća akcija bila je u Vogošći oko ponoći, u blizini Sarajeva.

  • poljaci-navijaci1
  • Htjeli smo svi ići u centar Sarajeva, čak smo sjeli u autobus, ali stigla je policija i ekipa je morala ostati u hotelu. Onda je stiglo oko 100 osoba Horde Zla (mi smo ih malo provocirali), svaka im čast, to su dobro organizovali, došli su valjda iz četiri različite ulice. Bio je to pravi “balkan style”, znači i oni su imali neke palice i slično (mi u Poljskoj to ne radimo, samo na šake idemo).

    Na početku su nas iznenadili, tuča je trajala blizu pola sata, zaista nismo imali ovakvu “akciju” od 90tih godina u Poljskoj, jako dobra tuča, a poslije nekoliko minuta imali smo sve veću prednost i Horde su morale bježati. Kod nas je bilo nekoliko navijača povrijeđenih, Hordi mnogo više. Da zaključim – Horde su pobijedile u centru Sarajeva, a kad su stigli pred naš hotel – pobjeda je bila naša.

  • poljaci-navijaci3
  • Nakon toga Horde su uništile naš autobus, ali to nije ništa zanimljivo, to može uraditi svaki dječak. Na dan utakmice nije se desilo ništa bitno. Ekipa koja je stigla imala je žurku u Republici Srpskoj gdje su građani bili uz nas i vrlo su bili ljubazni, svaka im čast. Šetali smo po gradu, vidjeli smo lijepe crkve. Panduri su nam zabranili da idemo svi u centar Sarajeva, dakle bili smo dugo u Doboju, a onda smo stigli na stadion.

  • poljaci-navijaci
  • Imali smo dobru koreografiju i pirotehniku, ali nažalost policija je to našla i više od 10 osoba uhapšeno je zbog toga. Uzeli su našu koreografiju i šteta je što to nismo mogli pokazati na utakmici. Nakon utakmice u kojoj smo pobijedili čekali smo da puste naše prijatelje, što su i uradili.

    Što se tiče Hordi na utakmici, za mene je to razočarenje. Pjevali su veoma glasno, ali samo u momentu kada smo dali gol. Poslije toga bili su tihi, nije bilo pirotehnike, ništa specijalno. Bila je samo dobra tuča pred utakmicu. Bilo nas je oko 800 u Sarajevu. Čekamo ih u Poznanu!”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,