Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatski napadač Jelavić prešao u Drugu ligu Kine za čak 11 miliona eura

Preuzmite sliku

Hrvatski napadač Nikica Jelavić je iz engleskog West Hama prešao u Drugu ligu Kine za čak 11 miliona eura.

Britanci ne mogu povjerovati da su čelnici Beijing Renhea iz Druge kineske lige platili 11 miliona eura za spomenutog napadača. Jelavić je za Beijing Renhea potpisao trogodišnji ugovor, a ovo mu je osmi klub u karijeri.

Inače, Slaven Bilić doveo je 30-godišnjeg Jelavića za oko 2,5 miliona eura, a nakon 14 odigranih utakmica i dva postignuta gola pustio ga je u Drugu kinesku ligu za, kako tvrde britanski mediji, 11 miliona eura odštete, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi klub mu je bio GOŠK iz rodne Gabele (Bosna i Hercegovina), zatim je došao u Neretvu iz Metkovića, da bi potom završio s 15 godina u podmlatku splitskoga Hajduka. Nakon Hajduka igrao je još za belgijski Zulte Waregem, Rapid Beč, Glasgow Rangers, Everton, Hull City i West Ham United.

Slaven Bilić, tadašnji selektor nogometne reprezentacije Hrvatske, pozvao ga je u reprezentativni dres za nastup na pripremnoj utakmici pred kvalifikacijske susrete s Estonijom i Rusijom 2. i 6. juna 2007. godine. U svom debiju za reprezentaciju, u prijateljskoj utakmici u Rijeci, 8. novembra 2009. godine, postigao je pogodak u 91. minuti susreta za pobjedu Hrvatske protiv Katara od 3:2. Uoči kvalifikacijskog susreta s Azerbajdžanom za Evropsko prvenstvo 2016. poručio je selektoru Niki Kovaču kako, nezadovoljan statusom u timu, napušta reprezentaciju Hrvatske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje