Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Haile Gabreselassie sa 40.000 takmičara trčao na Velikoj trci Etiopije (FOTO)

Preuzmite sliku

Na danas održanoj 15. Velikoj trci Etiopije učestvovalo je više od 40.000 takmičara, po čemu je ovo takmičenje na 10 kilometara i dalje najmasovnija ulična trka u cijeloj Africi, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Na startu trke na centralnom trgu Addis Ababe se pojavio veliki broj zvaničnika, diplomata, ali i velikih atletičarskih zvijezda Etiopije i drugih zemalja Afrike.

Ponajviše pažnje javnosti privukao je višestruki svjetski i olimpijski prvak na duže staze Haile Gabreselassie, koji je po završetku trke kazao da mu je to bio posljednji nastup na takvim sportskim manifestacijama.

Gabreselassie je kroz cilj protrčao bosobog u znak sjećanja na bosonogog sunarodnjaka Abebe Bikilea, koji je bosonog osvojio zlato na olimpijskom maratonu u Rimu daleke 1960. godine i najavio eru Etiopljana u atletici.

Pobjednik današnje utrke u muškoj konkurenciji bio je Tamrat Tola, a drugi i treći su bili Bonsa Dida i Adugna Takele, svi Etiopljani.

U ženskoj konkurenciji prve tri pozicije su također osvojile Etiopljanke i to Mamiu Desta, Yebirgual Melesse i Sule Tura.

Riječ je o sportskoj manifestaciji koja za cilj ima dodatnu promociju najpopularnijeg sporta u Etiopiji i većem dijelu Afrike.

Skromni nagradni fond svakako se ne može ni porediti sa bilansima nagrada na fudbalskim, teniskim ili drugim takmičenjima u Evropi ili SAD-u. Pobjednici su dobili po 2.400 dolara, a drugoplasirani i trećeplasirani u obje konkurencije su dobili po 960, odnosno 480 dolara.

Atletika, posebno disciplina na 10 kilometara i više od sporta u Etiopiji, piše Anadolu Agency. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,