Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Fondacija Asmir Begović donirala 5.000 funti Specijalnoj olimpijadi BiH

Preuzmite sliku

Fondacija Asmir Begović donirala je Specijalnoj olimpijadi Bosne i Hercegovine 5.000 funti (13.425 KM) za potrebe odlaska delegacije naše zemlje na Specijalnu olimpijadu u Los Angeles, javlja Anadolu Agency (AA).

Golman bh. reprezentacije Asmir Begović je i lično posredovao u pregovorima između Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine i kompanije Nike, te je tako delegaciji BiH obezbjeđena prijeko potrebna oprema u vrijednosti od 30.000 KM.

Ističući da kao ambasador Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine samo čini ono što je u njegovoj moći, Asmir Begović je pozvao sve institucije i pojedince koji su u prilici da omoguće odlazak naše delegacije u Los Angeles.

“Imamo obavezu da maksimalno pomognemo osobama sa poteškoćama u razvoju i uključimo ih u sve sfere života. Sport oduvijek povezuje ljude i naši sportisti koji su dokazani osvajači medalja za našu zemlju zaslužuju da odu na ovo takmičenje”, rekao je Begović te dodao da su sportisti i sportistkinje Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine pravi ambasadori zemlje s obzirom da su prošle godine sa Specijalne olimpijade u belgijskom Antwerpenu donijeli deset medalja.

Međunarodna specijalna olimpijada ove godine će se održati u Los Angelesu od 25. jula do 2. augusta. Učešće će uzeti 10 hiljada sportista i sportistkinja iz 187 zemalja, a Olimpijadu će zvanično otvoriti američki predsjednik Barack Obama.

Delegaciju BiH koju bi trebali predstavljati sportisti i sportistkinje iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Gračanice, Srebrenice, Pala i Čelića, trebalo bi činiti 29 članova i članica, od čega je 20 sportista i sportistkinja u četiri sporta: atletika, plivanje, stoni tenis te ženski unified fudbal.

Fondacija Asmir Begović nastala je sa ciljem pomoći djeci u svim životnim sferama, a glavni fokus Fondacije je renoviranje i izgradnja sportskih terena u Engleskoj i Bosni i Hercegovini. Misija Fondacije je da ohrabri što veći broj djece da vode aktivan život i uzmu učešće u različitim sportskim aktivnostima.

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine osnovana je 2006. godine i danas broji više 25 udruženja kao što su Klubovi specijalnih sportova, Zavodi, dnevni centri, osnovne i srednje škole koji rade sa osobama sa intelektualnim poteškoćama. U BiH živi oko 20.000 osoba sa intelektualnim poteškoćama, a Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine djeluje sa uvjerenjem da osobe sa intelektualnim poteškoćama kroz sportski trening i natjecanja imaju koristi u fizičkom, umnom, društvenom i duhovnom smislu. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje