Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Budućnost sporta”: Za mjesec dana prikupljeno 10.000 KM za sportske talente u BiH

Preuzmite sliku

Skoro 10 hiljada konvertibilnih maraka prikupljeno je za mjesec dana rada Udruženja “Budućnost sporta” s ciljem da se talentovanim sportistima i sportistkinjama u BiH obezbijede bolji uslovi za rad kako bi postizali što bolje rezultate, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Udruženja, koje sarađuje sa Košarkaškim savezom BiH, ističu kako su se akciji odazvali brojni građani iz BiH i svijeta.

Među najvećim pojedinačnim donatorima je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je uplatio najveći iznos od 5.000 KM, kao i šefica Ureda Vijeća Evrope (VE) u BiH Mary Ann Hennessey, koja je dala prvu donaciju. Pored njih, dio sredstava uplatila je i navijačka grupa BHFanaticos.

“Nećemo trošiti ta sredstva, napravit ćemo komisiju da utvrdimo koliko je novca tu tačno skupljeno, a onda ćemo se dogovoriti kako ćemo i na koji način potrošiti taj novac. Ovo su zadnji pokušaji da sport u BiH postoji”, kazao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

Prema njegovim riječima, Savez je tokom ove godine na takmičenjima imao sedam reprezentacija kojima je na raspolaganju bilo 125.000 KM što, kako je istakao, nije dovoljno čak ni za finansiranje jedne mlade reprezentacije.

“Nismo svjesni koji potencijal imamo u sportistima, koliko nam oni mogu dati u promociji države. Na nama je da pokažemo koliko cijenimo sebe, da se odreknemo jedne kafe, soka ili neke sitnice i da imamo opet jednog Džanana Musu ili Amela Tuku. Kada smo bili ispred Vječne vatre, cijeli svijet je to vidio, dajte da to ponovimo, da se puno češće ljepše osjećamo i da pokažemo da smo jedna sportska nacija”, kazao je Mahmutović ističući kako akcija ostaje otvorena za sve donatore do kraja oktobra ove godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje