Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Baždarević: Misimović bi nam pomogao, ali na njemu je da odluči

Preuzmite sliku

– Naravno, volio bih ja, voljeli biste vi i vjerovatno bi voljeli i navijači. Ovim je riječima selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević prokomentirao jučerašnje pisanje našeg lista da bi na spisku fudbalera za odlučujuće kvalifikacione utakmice protiv Izraela i Kipra (10. i 13. oktobra) mogao uvrstiti Zvjezdana Misimović.

  • selektor-bazdarevic
  • Upute za trening

    Stvar, međutim, nije završena. Zaključak Mešinog jučerašnjeg izlaganja tokom razgovora za “Dnevni avaz” je da bi Baždarević vrlo rado vratio Misimovića u reprezenetaciju, ali i da je dosta toga na samom Zvjezdanu.

    – Otkako se Misimović oprostio, priča se o njemu i njegovom eventualnom povratku. Da, velike su šanse. Imam s njim redovan kontakt. Čujemo se često, razgovaramo, ali hoće li biti na spisku, još ne mogu sa sigurnošću reći.

    – Zvjezdan trenutno najviše razmišlja o tome hoće li s Guižu Reneom opstati u ligi i šta će uopće sa svojom karijerom. Možda odluči da je završi i mi tu, onda, ne možemo ništa. Vjerovatno će se sve znati u ponedjeljak ili utorak. Ako on bude bio za povratak, onda sam i ja. No, mogu reći da mu je moj saradnik Stefan Žili poslao upute za individualne treninge kako bi popravio svoju spremu – kaže Baždarević.

  • Group F - Argentina vs Bosnia and Herzegovina
  • Veza varira Kako nema Misimovića, vezni red izgubio nam je na kreativnosti, jer od Miralema Pjanića, kao fudbalera u kojem su navijači vidjeli Zvjezdanovog nasljednika, očito, očekujemo previše. No, Meša za to ne želi kriviti nikoga od svojih fudbalera.

    – Vezni red varira nam od utakmice do utakmice. Protiv Izraela su igrali odlično, napravili smo 14 šansi, imali 11 udaraca na gol. Možda to nije baš pravo poređenje, ali recimo, i protiv Austrije smo bili veoma dobri. Slažem se da to nije ono što bismo svi željeli, prvi ja. Ja bih volio da kolektivno kontroliramo utakmicu, čuvamo loptu, gajimo pas-igru i stvaramo šanse i po bokovima i po sredini.

    Svi od Miralema očekujemo da preuzme više odgovornosti, jer ima kvalitet za to, ali je stvar u tome da mnogi koji bi mu trebali pomagati, ne igraju u svojim klubovima. Da Muhamed Bešić i Haris Medunjanin igraju, bilo bi drugačije – rekao je Baždarević, koji je na kraju dodao: –

    Sve je manje klasičnih desetki koje mogu voditi igru. I, naravno, Misimović bi nam pomogao.

    Gledam sve 

    Meša konstantno obilazi evropske terene i traži fudbalere koji mogu ojačati naš tim. Tu spadaju oni koji imaju državljanstvo BiH, ali i oni koji ga nemaju.

    – Gledam dosta toga. Danijel Miličević iz Genta, Marko Vejinović iz Fejenorda, Danijel Pavlović iz Frosinonea… Ima tu dosta fudbalera, ali recimo, ova trojica u ovom trenutku nemaju pravo nastupa za BiH, jer su igrali za omladinske selekcije – kaže Baždarević. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje