Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Asmir Begović: Pokazali smo karakter, vjerujemo u plasman na EURO

Preuzmite sliku

Golman bh. fudbalske reprezentacije Asmir Begović i aktuelna “jedinica” Chelseaja je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao kako vjeruje da će sa saigračima iz nacionalne selekcije ostvariti konačni cilj i izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, nakon dvomeča baraža protiv Irske. 

Poslije teških trenutaka koje prolazi s Chelseajem i rezultatske krize koju klub sa Stamford Bridgea proživljava, Begović se raduje utakmica s Ircima 13. novembra u Zenici i tri dana kasnije u Dublinu.

“Radi se o odličnoj ekipi i sigurno je da neće biti lako, da nas čekaju dvije jako teške utakmice. Mislim da su očekivanja svima jasna, vjerujem da imamo kvalitet da iz ove dvije utakmice izađemo kao konačni pobjednici i zaigramo na Evropskom prvenstvu”, kazao je Begović koji je dres reprezentacije BiH nosio 45 puta.

– Baraž nije negativno iskustvo – 

Ovo će “zmajevima” biti treće učešće u baražu za veliko takmičenje. Prethodna dva su završila u korist Portugala koji je tako izborio plasman na veliko takmičenje. Bez obzira na negativan skor iz baraža, bivši golman Portsmoutha i Stokea mišljenja je da baraž ne treba gledati kao negativno iskustvo.

“Ustvari, na to trebamo gledati kao da imamo dovoljno iskustva da znamo šta nas čeka. Krenuli smo loše, ali smo ove godine pokazali karakter, pobijedili neke važne utakmice iako smo bili pod ogromnim pritiskom i mislim da smo sada u drugačijoj situaciji kada je u pitanju atmosfera. Svi vjerujemo u ostvarenje konačnog cilja”, rekao je Begović.

Ukoliko se ispune njegova očekivanja, Begović će nakon Brazila imati priliku učestvovati na još jednom velikom takmičenju. Tako bi imao priliku da na EP-u proslavi 29. rođendan (rođen 20. juna). Isto tako kaže i da ne razmišlja previše o tome kada će završiti karijeru.

“Igranje na velikom takmičenju, Svjetskom prvenstvu u Brazilu bilo je sjajno iskustvo za sve nas, ali naravno da želimo to ponoviti. Iskreno, ne razmišljam previše o tome kada ću završiti karijeru. Mislim da je prerano za to. Ono što sigurno znam je da je ispred mene još dosta igranja, a nadam se da će to uključivati i redovna pojavljivanja na velikim takmičenjima sa reprezentacijom”, izjavio je Begović uoči dolaska na okupljanje reprezentacije u Zenici.

– U Chelseaju morate uvijek biti sto posto spremni –

Rođeni Trebinjac je ovog ljeta, nakon brojnih ponuda velikih klubova, odlučio staviti potpis na vjernost londonskim “plavcima”. Iako se rado prisjeća perioda u Stokeu, kazao je kako je dolazak u Chelsea veliki korak u njegovoj karijeri.

“Vrijeme provedeno u Stokeu bilo je stvarno odlično i uživao sam tamo, ali Chelsea je klub na drugom nivou u smislu organizacije, okruženja i na kraju krajeva globalne popularnosti. Mnogo je više obaveza u ovakvom klubu, i pritisak je veći, ali radi se o vrhunskom klubu i sjajno je biti dio njega”, izjavio je Begović.

Mada je sezonu počeo kao zamjenu Belgijancu Thibautu Courtoisu, ubrzo je spletom okolnosti, dobio priliku da stane među stative.

“Chelsea je takav klub da morate uvijek biti na sto posto i uvijek spremni za ono što se može desiti. Kada sam došao ovdje bio sam fokusiran na svoj rad i borbu za svoje mjesto u timu. Prilika je došla malo neočekivano, ali mislim da sam pokazao da sam bio spreman”, rekao je Begović.

– Nema kajanja – 

Tokom prelaznog roka Chelseajeva ponuda nije bila čak ni finansijski najisplativija, ali je golman “zmajeva” ipak odlučio doći na Stamford Bridghe. Motiv su bili borba za titulu i igranje Lige prvaka. Nakon 12. kola Chelsea je 16. na tabeli s tri boda više od mjesta koje vodi u drugu ligu i pet manje od Stokea. Na pitanje da li se “pokajao” zbog odluke da izabere baš londonski tim, Begović je odgovorio da i dalje smatra da je uradio dobar potez.

“Kada je u pitanju Premier liga, sigurno je da smo morali i da možemo bolje. U nekim utakmicama nismo imali ni sreće, neke smo odigrali ispod realnog odraza naše kvalitete. S druge strane, u Ligi prvaka nam ide solidno. To što smo trenutno na tabeli lošiji nego što smo očekivali ne utiče na moje raspoloženje kada je u pitanju odluka zbog prelaska u Chelsea. I dalje smatram da sam uradio dobar potez i da je to veliki korak naprijed za mene u karijeri, jer Chelsea je vrhunski klub”, odlučan je Begović.

Vjerovatno je jedan od razloga za odabir Chelseaja bio i Jose Mourinho, karizmatični portugalski stručnjak, koji je klubu donio toliko željene titule prvaka Engleske. U izjavama za britanske medije Begović nije imao dilema. Za njega je “Special One” najbolji trener svijeta.

“Mislim da je suvišno govoriti o Joseovim kvalitetama. Radi se o jednom od najvećih stručnjaka u svom poslu i stvarno je privilegija raditi s njim. On kao i svi mi radi sve da popravimo našu igru”, istakao je Begović i dodao da vjeruje kako će izvući iz ove situacije, jer njegov klub ima kvalitet, vrijedno rade i siguran je da će uskoro imati bolje rezultate.

Kolega i konkurent za broj 1 Thibaut Curtois mogao bi se vratiti na teren narednog mjeseca.

“Tibo je jedan od najboljih golmana na svijetu i nadam se da će se uskoro oporaviti od povrede. Već sam rekao da je jedan od razloga mog dolaska u Chelsea taj da se takmičim sa najboljim. Najvažnije je da ekipa počne praviti rezultate u kontinuitetu”, rekao je Begović za Anadolu Agency. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,