Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Adin Vrabac, mladi košarkaški reprezentativac BiH: Želja mi je jednog dana biti u NBA

Preuzmite sliku

Među košarkašima koji će na predstojećem Evropskom prvenstvu zaigrati u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine naći će se 21-godišnji Adin Vrabac koji se kao juniorski te seniorski reprezentativac već okušao i na stranim terenima. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) prisjetio se svojih prvih koraka u sportu koji ga je vinuo u sam vrh liste najperspektivnijih košarkaša Bosne i Hercegovine.

  • adin-vrabac-mladi-kosarkaski-reprezentativac-bih-zelja-mi-je-jednog-dana-biti-u-nba5-2015-07-25
  • Na mjestu gdje je započeo svoju košarkašku karijeru, u krugu osnovne škole, Adin naglašava kako se već kao desetogodišnjak, poput svojih vršnjaka, našao na prekretnici gdje je birao između fudbala i košarke.

    “To je jako zanimljiva priča. Kada sam bio četvrti razred, prva opcija je bila da treniram fudbal. Svi su tada trenirali fudbal i ja sam tako htio, međutim mama je jednog dana rekla da odem ovdje u školsku salu da probam košarku. Probao sam i tako je sve krenulo. Više nisam prestajao i to traje sve do danas”, ističe Adin, koji je pored prijatelja i saigrača Nedima Buze trenutno najmlađi igrač u reprezentaciji BiH.

    Grčki košarkaš Dimitris Diamantidis je, kako kaže Adin, njegov sportski uzor čiji ga pokreti, stil i ritam igre najviše fasciniraju te podsjećaju na lični način igranja košarke.

    – Talenat od prvog dana –

    Sa svoja 202 centimetara Adin dodaje kako je u prvim danima treniranja pokazao značajan talenat stoga su ga treneri prebacili u ekipu sa naprednijim igračima. Za sve to, kako kaže, trebalo je dosta truda, ali i odricanja.

    “Tako sam svake godine napredovao i trudio se. Najbitnije je što nisam prestao trenirati. Već sam došao do selekcije pionira, kadeta i juniora, sve sam prošao i sada sam u seniorskoj košarci”, dodaje ističući kako je njegov san ulazak u NBA ligu.

  • adin-vrabac-mladi-kosarkaski-reprezentativac-bih-zelja-mi-je-jednog-dana-biti-u-nba2-2015-07-25
  • Reprezentativac koji je prošlu uspješnu sezonu proveo u klubu njemačkog Triera, karijeru nastavlja s posebnim fokusom na reprezentaciju što mu, ističe, pričinjava čast.

    “Ali, prvo mi je sada reprezentacija, to je ono na šta okrećem misli i koncetraciju. To je san svakog igrača, da igra za reprezentaciju. Daću sve od sebe da se što bolje pokažem.”

    Govoreći o Eurobasketu 2015. godine, Adin dodaje kako još uvijek nije kompletiran spisak igrača koji će na terenu pod zastavom BiH dati najbolje od sebe, ali ipak vjeruje kako je prolazak u drugi krug takmičenja moguć.

    “Mislim da možemo sklopiti dobar tim uz jako dobrog trenera kojeg imamo, Duška Ivanovića, mislim da možemo napraviti prvi korak, a to je prolazak u drugi krug. Dalje ćemo vidjeti”, kazao je optimistično.

    Budući da je jedan od onih igrača koji je, pored bosanskohercegovačkih, zaigrao i na stranim parketima, dodaje da je u njima velika razlika koja se najviše uvjetuje novčanim ulaganjima u sport. Svaki mladi igrač, prema njegovim riječima, korak po korak mora graditi svoju karijeru kako bi došao do željenog cilja, ali mu je neophodna i pomoć države.

    – Potrebna su novčana ulaganja u sport –

  • adin-vrabac-mladi-kosarkaski-reprezentativac-bih-zelja-mi-je-jednog-dana-biti-u-nba1-2015-07-25
  • “Velika je razlika, kod nas je košarka nerazvijena, svi se trude da bježe odavde. To je tako u cijeloj zemlji i nemamo neke uslove. Prva liga u kojoj sam igrao prije dvije godine je dobra, prvo treba krenuti tim stepenicama kako bi išao više i više. Sada, što sam igrao u prvoj ligi Njemčake, velika je razlika, mnogo je jača liga fizički”, kazao je.

    Više šansi za uspjeh u košarci u BiH, kako kaže, imaju mladi igrači koji se nakon određenog vremena u dobrim klubovima suočavaju sa prekretnicom gdje nastaviti uzlaznu putanju u svijetu košarke.

    “Teško je govoriti o nedostacima, nema dobrih timova i toliko dobrih igrača da bi se stvorila dobra liga. Ono što mislim jeste da je dobro za mlade igrače od 18 do 20 godina da dobiju iskustvo. Kasnije, kada odigraju, više nemaju šta tražiti, trebaju ići dalje, a to ovdje nažalost nema.”

    Iako već slovi za vrsnog bh. sportistu, dodaje kako je veliki dio njegovih želja još uvijek zacrtan na cilju prema kojem korača.

    “Želja mi je jednog dana biti u NBA, a prije toga mi je želja igrati u jednom euroligaškom timu, ali sada mi je najbitnije naći klub. Želim da igram kako bi se dokazao i išao dalje, stepenicu po stepenicu”, zaključuje Adin. (Tuzlanski.ba/AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje