Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Postoje dvije vrste niske seksualne želje kod žena: Obje imaju jedan zajednički faktor

Preuzmite sliku

Popularno

Postoje žene koje su ‘globalno uznemirene’ i ‘seksualno nezadovoljne’ žene. Istraživači su do tog zaključka došli nakon anketiranja 508 žena koje su u tom trenutku bile u dugotrajnim vezama.

Niska seksualna želja postaje problem ako neko to smatra problemom jer ne postoje tačno određene granice kada se količina seksualne aktivnosti može smatrati normalnom ili nenormalnom. ‘Normalno’ u vođenju ljubavi je prilično individualna stvar, a idealna razina želje za seksom varira od čovjeka do čovjeka.

Naravno, postoje ljudi koji nisu sretni sa svojim libidom, a u ovom tekstu ćemo se pozabaviti ženama.

Prema jednom istraživanju čak devet posto žena u dobi od 18 do 44 godina nije zadovoljno vlastitom seksualnom željom, one su uvjerene da imaju nizak libido i ta činjenica ih jako zabrinjava.

Nedavno objavljena studija u časopisu ‘Archives of Sexual Behavior’ otkrila je kako postoje dvije različite vrste niske seksualne želje među ženama – postoje žene koje su ‘globalno uznemirene’ i ‘seksualno nezadovoljne’ žene. Istraživači su do tog zaključka došli nakon anketiranja 508 žena koje su u tom trenutku bile u dugotrajnim vezama.

Ispitivali su ih kako se osjećaju u vezi, u seksualnom dijelu života i u životu generalno, prenosi 24sata.hr.

Globalno uznemirene žene

Ova skupina žena imala je manju seksualnu želju u odnosu na druge žene koje su sudjelovale u istraživanju, a koje su imale prosječnu želju za seksom. Globalno uznemirene žene pokazivale su nezadovoljstvo seksualnim životom, a bile su i vrlo nezadovoljne u svojim ljubavnim vezama. Također, iskazivale su najveći stres životom generalno od drugih žena.

– Moguće objašnjenje za ovaj obrazac je to da je generalno nezadovoljstvo u ljubavnoj vezi možda prethodilo njihovom seksualnom nezadovoljstvu – pojasnili su istraživači.

Kada su te žene pitali šta misle gdje leži uzrok njihovih problema sa seksualnom željom, one su nastojale eksternalizirati problem kriveći neke faktore koji nemaju veze s njima ili kriveći svoje partnere. Istraživači kažu da takav obrazac ponašanja ‘ukazuje na osjećaj beznađa i neslaganja u odnosu s partnerom’.

Seksualno nezadovoljne žene

Ova skupina žena, također, je pokazivala nizak nivo želje za seksom baš kao i žene iz prve skupine. Ali, razlika je što one nisu bile toliko nezadovoljne cijelim ljubavnim odnosom, već samo dijelom koji se odnosi na seks. Za svoje veze su govorile da su prilično dobre, no nisu bile zadovoljne onime što se događa u spavaćoj sobi. Žene iz ove skupine bile su zadovoljnije životom generalno.

– Ovi rezultati sugerišu na nezadovoljstvo seksualnim, ali ne i neseksualnim aspektima ljubavnog odnosa. I posebno je važan detalj da su ove žene bile pod manjom količinom opštg životnog stresa, u usporedbi sa ženama iz prve skupine za koje se činilo da su pod puno većim stresom – napomenuli su istraživači.

Šta je zajedničko ženama iz obje skupine?

Jedna od najvećih zajedničkih osobina dviju skupina žena s niskom spolnom željom bila je njihova loša seksualna komunikacija, u usporedbi s trećom skupinom žena kategoriziranom kao žene s prosječnom seksualnom željom.

– Ovo istraživanje pokazuje da je dobra seksualna komunikacija snažno povezana sa seksualnim zadovoljstvom u vezi. Moguće je da izbjegavanje rasprava o seksualnim temama, uključujući sklonosti, nesklonosti i nedoumice, može biti jedan od faktora koji pridonosi smanjenoj seksualnoj želji kod ove obje skupine žena – rekli su istraživači.

– Ovo otkriće podupire ideju da je ženska seksualna želja čvrsto vezana uz kontekst njene veze i veća je kad su zadovoljnije partnerom – dodali su.

– Seks je ogledalo odnosa i nakon decenija rada s parovima, zaista vjerujem da je to slučaj. Ako se ne želite seksati sa svojim partnerom jer ste ljuti na njega, to nema nikakve veze s vašim zdravljem, odmorom ili nedovoljno testosterona. To ima veze s vašim odnosom – kaže dr. Rachel Carlton Abrams, autorica knjige ‘BodyWise’.

– Nedostatak povjerenja nikako ne može imati dobar uticaj na seksualni život. Povjerenje je jedan od ključnih sastojaka sretne ljubavne veze, a time i dobrog libida – dodala je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje