Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja je i zvanično dobila peti okean

Preuzmite sliku

Popularno

Planeta Zemlja je zvanično dobila peti okean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni okean.

Naučno udruženje “National Geographic Society” službeno je priznalo Južni okean 8. juna, na Svjetski dan okeana, prenosi bizlife.rs.

Evo šta treba da znate o Južnom okeanu:

1. Bio je dio Tihog okeana. Reč je o okeanu koji potpuno okružuje Antarktik i proteže se sjeverno od Antarktika do 60 stepeni južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim okeanom.

2. Danas je drugi najmanji okean na svijetu. Manji je samo Arktički okean.

3. Od ostalih okeana odvojen je strujama, a ne kontinentima.

 • 4. Stanište je jedinstvenog ekosistema. To je jedino mjesto na svijetu na kojem možete vidjeti carskog pingvina, Vedelovu foku i hiljade drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigdje drugdje.

  5. Promjena u obrazovanju. Učenici uče o okeanima kroz one okeane koje proučavaju. Ako u to nije uključen Južni okean, onda neće naučiti njegove specifičnosti i koliko je on zapravo važan.

  “Južni okean dugo je bio priznat među naučnicima, ali kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali”, rekao je geograf Alex Tate.

  Naučnici već više od 20 godina priznaju peti okean, gdje je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current – ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a naučnici smatraju da je nastala prije 34 miliona godina, kada se prostor današnjeg Antarktika odvojio od Južne Amerike.

 • Upravo zbog ACC voda Južnog okeana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru i pruža stanište za hiljade vrsta, objasnili su naučnici.

  Takođe, za Južni okean kažu da je “vitalna komponenta Zemljine promjenljive klime i da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri okeana koji je okružuju za prenos toplote širom planete”.

  Okeani pokrivaju 71 posto Zemljine površine, a prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosferu, predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,