Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja ima još dva “prirodna satelita” sačinjena od prašine

Preuzmite sliku

Mađarski astronomi i fizičari, nakon više od pola vijeka špekulacija i kontroverzi, su konačno potvrdili postojanje dva “mjeseca” u orbiti Zemlje, potpuno sačinjenih od prašine.

Tim je uspio da uhvati fotografije zagonetnih oblaka koji se nalaze na oko 400.000 kilometara od naše planete, što je približno kao i udaljenost Mjeseca. Istraživači su i prethodno izveli zaključak o prisustvu neke vrste Zemljinih prirodnih pratilaca, ali oblaci prašine nisu bili vidljivi sve do 1961. godine. Međutim, čak i nakon što ih je primijetio poljski astronom Kazimješ Kordilevski, njihovo prisustvo je podvrgnuto ispitivanju, piše Nationalgeographic.rs.

“Ovi oblaci prašine su dva od najtežih predmeta za pronalaženje. Iako su blizu Zemlje, u velikoj mjeri su previđeni od strane istraživača”, kaže autor studije Judit Sliz Balo sa Univerziteta Eotvos Lorand iz Mađarske.

Koautor studije Gabor Horvat, fizičar sa Univerziteta Eotvos Lorand, kaže da se istraživanje dinamike ovih oblaka “može završiti kao najvažnije po sigurnost navigacije u svemiru”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,