Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog čega se kvare stvari odmah po isteku garancije?

Mnogi od nas su doživjeli da se neki kućni aparat, ako ne i više njih, pokvari samo mjesec dana nakon isticanja garancije.

Obično mislimo da je to slučajnost, ali to zaista može biti namjera proizvođača. Jer na primjer kod nekih štampača za kućne računare, hakeri su otkrili posebne sisteme koji broje svaku odšampanu stranicu.

Nakon određenog vremena, štampač prijavljuje “grešku na glavi štampača”, a popravak košta više nego sam uređaj. Pri tome je sa štampačem sve u redu, ali proizvođač je uvjeren kako vam je potreban novi. Naravno, po mogućnosti istog proizvođača.

To nije nikakva teorija zavjere, „planirana dotrajalost“ zaista postoji, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača. Ali u Francuskoj bi tako nešto ubrzo moglo postati krivično djelo – prevare. Odgovarajući zakon je već prihvatila skupština, a sad treba da potvrdi i Senat.

Izvorno, takvi “osigurači” su normalni u inženjerskom umijeću: neka pukne nešto jeftino da bi se sačuvalo nešto skupo. Neka pukne guma, ali da točak ostane čitav ili neka puknu zaptivci, ali da motor ostane u redu. Šta više, čitavi automobili su konstruisani tako da do deformacije dođe mjestima gde će putnici ostati zaštićeni. Isto važi i za avione, koji pucaju na određenim mjestima iz gotovo istog razloga.

Ipak kruže priče kako je inženjersko umijeće postalo previše dobro. Navodno su prve najlon-čarape mogle da izdrže Treći svjetski rat – a da ne puknu – i naravno onda nema potrebe kupovati nove.

Upravo o tome govori francuski propis nazvan “Obsolescence programmée” koji je pridodat u Zakonu o zaštiti potrošača. On se pri tome ne odnosi na “normalne osigurače”, nego na “cjelokupnu tehniku“, koja služi da bi se skratio životni vijek nekog proizvoda i podstakla kupovina novih proizvoda.

Takve tehnologije mogu biti: sistemi koji namjerno izazivaju kvar, pucanje na određenom mjestu ili programirano, prijevremeno obustavljanje rada, tehničko ograničenje, ometanje mogućnosti popravke ili namjernu nekompatibilnost.”

I tu se odmah sjetimo uređaja koji rade na baterije, a čije se baterije ne mogu mijenjati. Kod mnogo toga nam se čini da su i napravljeni tako da traju što kraće, ali industrija uporno odbacuje sve te optužbe. Sve u svemu, ako u Francuskoj taj zakon bude zaživio (prije svega usvojen i u Gornjem domu), u tom slučaju, za ovakve prevare odgovorna osoba može biti kažnjena i do dvije godine zatvora i sa 300.000 eura novčane kazne. (DW)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,