Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zabrinjavajući podaci: Zemlja postaje sve tamnija

Preuzmite sliku

Američka geofizička unija objavila je podatke istraživanja koji pokazuju da je u protekle dvije decenije naša planeta postala tamnija uslijed promjena u globalnom klimatskom sistemu.

Nova studija, za čiju je izradu iskorišten set podataka od proteklih nekoliko decenija, pokazala je kako je ukupna reflektivnost naše planete pala zbog sve toplije atmosfere i posljedično sve tamnijih oceana. Istraživači su za izradu studije iskoristili podatke o odbljesku svjetlosti sa Zemlje koja obasjava Mjesec, kao i satelitske podatke iz NASA inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), a i jedni i drugi pokazali su značajno “zatamnjenje” Zemlje u proteklih 20 godina, piše bug.hr.

Prema izračunu, naša planeta je od 2000. godine do današnjih dana izgubila na svjetlini, tj. reflekuje oko pola vata po kvadratnom metru manje nego prije 20 godina. Najveći pad zabilježen je u protekle tri godine. Zemlja inače reflektuje oko 30% Sunčeve svjetlosti koja do nje stigne, a ovaj pad znači da je u proteklih 20 godina njen albedo smanjen za 0,5%.

Dva su ključna faktora koji određuju Zemljin albedo – svjetlina Sunca i reflektivnost planete. Istraživanje je pokazalo kako pad albeda ne korespondira sa smanjenjem Sunčeve aktivnosti, što je naučnike navelo na zaključak da je uzročnik “ovozemaljski”.

Lančana reakcija

Daljnjim su istraživanjem došli do zaključka da je globalno zatopljenje, uzrokovano klimatskim promjenama, dovelo do povećanja temperature oceana. To je, pak, promijenilo tok mlaznih struja zraka i uzrokovalo stvaranje manjih količina niskih oblaka nad istočnim Tihim oceanom. Manje oblaka znači i manju reflektivnost Zemlje, jer se, laički rečeno, iz svemira rjeđe vide bijeli oblaci, a češće tamnoplavi ocean.

Unatoč manjim godišnjim varijacijama, dugoročni silazni trend reflektivnosti Zemlje je jasno vidljiv, zaključili su ovi naučnici u studiji koju je objavila Američka geofizička unija (AGU). Ono što zabrinjava jest činjenica da manji albedo dovodi do toga da Zemlja upija još više Sunčeve svjetlosti nego ranije, odnosno da se još brže zagrijava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje