Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

‘Za opasne poslove’: Američka vojska razvija najveći autonomni brod

Velikim brodovima upravljat će računari, a koristit će se u misijama izviđanja i otkrivanja ranih prijetnji, nosit će radare, rakete itd…

Kao jedan od najvećih argumenata i pozitivnih posljedica uvođenja robota, koji bi trebali zamijeniti ljude na radnim mjestima i raditi neke dosadne i ponavljajuće poslove, dok bi se ljudi mogli skoncentrisati na mnogo zanimljivije i zabavnije poslove.

S druge strane, roboti bi mogli raditi i one poslove koji su opasni za ljude. Također, možda će nas jednog dana zamijeniti i za volanima automobila.

Upravo za takve “dosadne i opasne” poslove, američka mornarica želi razviti najveći autonomni brod na svijetu kojim bi u potpunosti samostalno mogao upravljati računar.

Cilj je napraviti čak deset takvih brodova tokom pet godina, odnosno svake godine floti dodati dva broda. Autonomni brodovi imali bi mjesta i za ljudsku posadu (ako bude potrebno), imat će mogućnosti i daljinskog upravljanja, a u misijama će učestvovati samostalno ili zajedno s drugim (neautonomnim) brodovima, prenosi Dnevnik.hr

Između ostalog, planiraju se koristiti i za izviđanja. Trebali bi se kretati ispred glavne flote, kako bi prepoznali rane prijetnje. Također će moći nositi radare, rakete i torpeda za razarače i druge brodove iz flote. Ipak, oni sami najvjerovatnije neće imati instalirano naoružanje.

Razvoj autonomnih je trebao biti dio Pentagonovog programa Overlord, koji je obuhvatao pretvaranje postojećih, komercijalnih i brzih brodova koji su se koristili za dostavu i servisiranje naftnih platformi u eksperimentalne brodove kojima će upravljali računari i koji mogu provesti sedmicu bez potrebe za ljudskom posadom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,