Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za čovječanstvo je najteža bila 536. godina

Preuzmite sliku

Historičari se spore oko toga koje su godine bile najgore za čovječanstvo, a stručnjak sa Harvarda Michael McCormick tvrdi da je najteže bilo 536. godine, kada je Evropu, Aziju i Srednji istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci mraka.

Prema novom istraživanju, misteriozna magla najvjerovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu.

Erupcija je zasula pepelom veliki dio sjeverne polulopte, a onda su uslijedile još dvije velike erupcije, u 540. i 547. godini. Nakon toga, pojavila se kuga.

U današnjoj Kini tada je pao snijeg koji je izazvao veliku glad nakon što su uništeni usjevi, zbog čega je tokom sljedećih nekoliko godina bila nestašica hljeba.

Ljetnja temperatura pala je za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusovih i sve do 640. godine nije bilo poboljšanja.

U današnjoj Evropi 536. godina, tvrdi McCormick, bila je “početak jednog od najtežih perioda za život”.

Međutim, McCormickova tvrdnja u suprotnosti je sa nekim drugim historičarima koji tvrde da je najteža bila 1349. godina, kada je kuga poharala Evropu.

Dio historičara kao najtežu godinu u historiji čovječanstva navodi 1918., kada je španska groznica ubila do 100 miliona ljudi, navode naučni portali.

Kyli Harper, historičar srednjovjekovne i rimske historije sa Univerziteta Oklahoma, navodi da je “zapis” katastrofa koji je otkriven u ledu glečera omogućio razumijevanje lančane povezanosti ljudskih i prirodnih uzroka koji su doveli do pada Rimskog carstva. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: