Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Xiaomi će sljedeći mjesec predstaviti svoj prvi električni automobil

Preuzmite sliku

Nakon predstavljanja slijede testovi, a očekuje se kako će proizvodnja početi tijekom 2024. godine.

Početkom prošle godine kineska kompanija Xiaomi najavila je ulazak na tržište električnih automobila, uz planirano ulaganje od 10 milijardi dolara za razvoj vozila s električnim motorima tijekom deset godina. Najavili su i izgradnju tvornice za proizvodnju električnih automobila, kao i centar za istraživanje i razvoj u Yizhunagu.

Osnivač i prvi čovjek kompanije Lei Jun, koji dvije trećine svog vremena sada posvećuju upravo radu na automobilskim projektima, već bi sljedeći mjesec trebao predstaviti prototip prvog Xiaomijevog električnog automobila. Trenutačno nije poznato previše detalja, no na razvoju automobila navodno radi ekipa iz HVST Automobile Designa koja je zaslužna za konceptni automobil Maven WM Motora, a Xiaomijev prototip trebao bi izgledati slično kao i Maven.

Nakon što Xiaomi prikaže vozilo, slijedi testna faza, a prvi modeli spremni za prodaju s proizvodne trake trebali bi izaći tokom 20204. godine.

U početnoj fazi proizvodnje spomenuta tvornica moći će proizvoditi 150 hiljada automobila godišnje, a Xiaomi tokom sljedećih godina planira predstaviti četiri modela električnih vozila.

Dva modela u segmentu jeftinijih automobila (od 22 do 30 hiljada dolara), a dva u cjenovnom rangu između 30 i 45 hiljada dolara. Više informacija o prvom modelu trebali bi saznati već sljedeći mjesec te će biti zanimljivo vidjeti opcije koje će automobil imati, kao i koliko će stajati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,