Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vrtići budućnosti: Hoćemo li ovako odgajati nove generacije

Preuzmite sliku

Kao i u svemu drugome, tako će i u odgoju djece tehnologija potiskivati ljudski faktor. Možda praktično – ali i ponešto zastrašujuće

Svi oni koji brinu zbog prevelike uključenosti tehnologije u životu najmlađih generacija – od korištenja mobitela, igranja s tabletom ili gledanje YouTube videa prije nego i prohodaju, čini se kako su takve stvari tek uvertira u odgoj djece u budućnosti.

Naime, tete u vrtićima bi polako mogli zamijeniti roboti, barem u Japanu, piše BBC. U zemlji u kojoj je broj prijavljene djece na listama za čekanje najniži što je bio u posljednjih deset godina (zbog malog nataliteta), on ipak iznosi čak 20 hiljada.

O toj djeci brinu majke, koje su nakon rođenja ostale kod kuće i odrekle su se svojih profesionalnih života ili su ih privremeno zamijenili onima majke i domaćice. Ipak, vlada ih pokušava potaknuti da se što prije i u što većem broju vrate na posao, no u tome ih sprječava činjenica kako je u Japanu premali broj vrtića te odgajatelja.

Nacija koja svijetu neprestano pruža nova tehnološka rješenja tome je doskočila razvojem specijalizovanih robota, kao što je Vevo. Oni bi ispočetka bili samo ispomoć u odgojnim ustanovama – nadzirući koliko djeca spavaju, jesu li sve pojela i slično.

No, njihovi kreatori vjeruju kako je potencijal puno veći od toga, te bi uskoro mogli biti obogaćeni i “ljudskim vještinama”, kao što je pozdravljanje djece, tješenje, pričanje priča…

Dobrodošla pomoć ili prijetnja?

Tempo razvoja umjetne inteligencije jedan dio ljudi plaši, prvenstveno jer ugrožava radna mjesta namijenjena ljudima. U vrtiću u Tokiju gdje su roboti uvedeni, takva pomoć je dobrodošla, a roditelji su zadovoljni. Djeci su takvi roboti simpatični te ih doživljavaju kao igračke, iako su danas njegovi zadaci samo oni praktične prirode.

Naime, u Japanu se djeci u vrtićima obavezno mjeri temperatura dva puta na dan. Tokom dnevnog odmora, senzori smješteni u dječje krevetiće bilježe ritam srca i sve tjelesne pokrete, uključujući pokrete pluća tokom disanja.

Alarm upozorava odgajateljice ako senzori detektuju bilo kakve anomalije. “Mjerenje tjelesne temperature i monitoring djece tokom dnevnog odmora samo su dio onoga što se može povjeriti robotima.

Bilo bi od velike pomoći da se dopusti visokorazvijenoj robotici povesti računa o brojnim dnevnim dužnostima”, smatra Nobuaki Nakazava, profesor sa Univerziteta Gunma i savjetnik na ovom projektu.

Odgajatelj Hiromi Jamamoto smatra da je i za vrijeme dnevnog spavanja neophodno kontrolisati i čuvati djecu. – Zato je velika stvar imati robota za pomoćnika. To je veliko rasterećenje za nas odgajatelje, a djeci je jako zabavno provoditi  vrijeme s robotom.

Posebno ih vole imitirati – kaže Jamamoto. Ministar za zdravlje, rad i socijalnu politiku naglašava da specijalizovano radno osoblje nedostaje širom Japana, ali da se manjak posebno osjeća u Tokiju, gdje jedan prijavljeni kandidat može birati između pet ponuda za posao.

Zato se, osim u vrtićima, uveliko radi na integrisanju ovakvih sistema i u staračke domove. (Express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,