Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vratila se na Zemlju nakon 11 mjeseci u svemiru i postavila novi rekord za žene

Preuzmite sliku

Popularno

Američka astronautkinja Christina Koch spustila se na Zemlju nakon gotovo godine boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) čime je oborila ženski rekord boravka u svemiru, objavila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

Christina Koch provela je u svemiru 328 dana i spustila se na kosmodrom u stepama Kazahstana u centralnoj Aziji u 9:12 po GMT-u.

S njom su se prizemljile i njene kolege Luka Parmitano iz Evropske svemirske agencije, kao i ruski kosmonaut Aleksandar Skvorcov.

Dan 28. decembar bio je 41-godišnjoj Kochovoj 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala takođe američka austronautkinja (288 dana), prenosi Hina.

 • Inženjerka Koch već se upisala u istoriju kao učesnica prve “ženske” svemirske šetnje koju je u oktobru 2019. obavila s Jessicom Meir, biologom mora.

  Dva dana prije povratka na Zemlju, Christina Koch je u intervjuu za NBC rekla da će joj najviše nedostajati “mikrogravitacija”.

  “Toliko je zabavno biti na mjestu na kojem možeš skakati s poda do plafona kad god to zaželiš”, rekla je uz smijeh.

  Koch je potukla rekord koji je držala Peggy Whitson (59), koja je izvela tri svemirske misije, ali je istakla da će Whitson uvijek ostati njena “heroina”, njena “mentorica”.

  Koh sanja da “će nadahnuti buduću generaciju istraživača” svemira.

  Prva žena koja je poletjela u svemir bila je sovjetska kosmonautkinja Valentina Tereškova. Njen let 1963. godine upisan je u istoriju kao prva svemirska misija koju je obavila jedna žena sama.

  Međutim, otkako lansira stručnjake na ISS, Rusija je slala samo muškarce u svemir sa izuzetkom Elene Serove 2014.

  Dvije kosmonautkinje danas su poslanice u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta) izabrane na listi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,