Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vještačka inteligencija: “Mlada” Azuma Hikari pomaže neoženjenim Japancima

Preuzmite sliku

Japanci koji nemaju prijatelja treba da se obrate kompaniji “Gate Box”, koja će im isporučiti Azumu Hikari, “mladu ženu”, odnosno robota koji pomaže po kući i ponaša se kao osoba od povjerenja! Roboti već “žive” u kućama sa ljudima i rade poslove koje vlasnici ne vole.

Nedavno su predstavljeni virtuelni roboti poput “Google home”, koji pomažu da se automatizuju stambene prostorije. Kompanija Gate Box učinila je korak dalje i stvorila virtuelnog robota sa animiranim 3D hologramom djevojke napravljenim za interakciju sa svojim vlasnikom.

“Gate Box” je projekciona cijev težine pet kilograma koja prikazuje lik i ima kameru, stereo zvučnike, mikrofon, senzore za pokret, toplotu, vlagu, osvjetljenje, tastere, kao i priključak za slušalice za lično slušanje. Sve je dizajnirano da komunikacija sa robotom bude laka i nalik na životnu.

Uređaj se može povezati na kućnu mrežu i omogućava automatizovanje nekih zadataka, kao što je uključivanje ili isključivanje svjetla i kućnih aparata.

 • “Gate Box” se povezuje sa IOS ili Android aplikacijom koja omogućava korisnicima da ćaskaju sa likom i kada su van kuće. Djevojka unutar cijevi zove se Azuma Hikari i ima svoju web stranicu na kojoj piše da je ona “dimenzionalni putnik”.

  Azuma “ima 20 godina” i “visoka je 158 centimetara”. Njena specijalnost je pravljenje jaja na oko. Navedeno je i da voli krofne i da ne voli insekte. Njen san je da pomaže ljudima koji žele da naporno rade.

  Azuma ima dva glasa koje vlasnik može da bira. “Gate Box” ju je nazvao “prvim likom”, što ukazuje da će postojati opcije za više likova sa kojima će se komunicirati u budućnosti. Ovaj uređaj košta 289.000 jena, odnosno 2.600 dolara. Zasad se koristi samo japanski jezik, ali kompanija planira da u decembru 2017. godina pokrene englesku verziju, navode naučni portali.

  Na osnovu njihove reklame, njihova ciljna grupa su neženje koje će, najvjerovatnije, koristiti robote za kućne poslove i dobijanje moralne podrške i komunikaciju – upravo ono za šta su u prošlosti bile potrebne prave djevojke. (faktor.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,